7 όργανα του σώματος που δεν χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε

Συντάκτης: Flowmagazine

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν μερικά όργανα του σώματος που δεν χρειάζεστε πραγματικά για να επιβιώσετε;

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια δομή που δεν παύει να εκπλήσσει την επιστήμη. Αν και είναι αρκετά περίπλοκο και οι λειτουργίες του διαφέρουν από άτομο σε άτομο, στο μεγαλύτερο μέρος του έχει μερικά χαρακτηριστικά που είναι το λιγότερο συναρπαστικά.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι κάθε όργανο του σώματος έχει έναν ρόλο, σε περίπτωση ατυχήματος, δυσμορφίας ή ασθένειας, μερικά όργανα του σώματος δεν είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση.

Μάλιστα, με τον καιρό και χάρη στην εξέλιξη, μερικά όργανα έχουν χάσει τη λειτουργία τους, έτσι η αφαίρεσή τους δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Ξέρετε ποια είναι αυτά τα όργανα; Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε λεπτομερώς για εφτά από αυτά.

  1. Αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν τις χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Αν και είναι χρήσιμες για την προστασία των αεραγωγών από βακτηριακές λοιμώξεις, σταματούν να παίζουν ζωτικό ρόλο μετά την ηλικία των τριών ετών.

Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να αφαιρούνται σε μικρή ηλικία για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας.

  • Οι γιατροί συνιστούν την αφαίρεσή τους όταν ένας/μια ασθενής πάσχει συνεχώς από αμυγδαλίτιδα.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι μελανιές στο δέρμα μπορούν να είναι ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας;

______________________

  1. Σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα σάκου που βρίσκεται πλάι στο παχύ έντερο στο δεξιό και κάτω μέρος της κοιλιάς.

Παρά τη θέση της, δεν παρεμβαίνει καθόλου τη διαδικασία της πέψης. Μάλιστα, δεν έχει κάποια γνωστή λειτουργία.

  • Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν την ύπαρξή της όταν παθαίνει φλεγμονή και μολύνεται, προκαλώντας μια πάθηση γνωστή ως σκωληκοειδίτιδα και τότε πρέπει να αφαιρεθεί.
  • Μετά την αφαίρεσή της, δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία και ο/η ασθενής μπορεί να συνεχίσει να ζει κανονικά χωρίς προβλήματα.
  1. Σπλήνα

Η σπλήνα βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα και έχει μια λειτουργία που συνδέεται με την υγεία: φιλτράρει το αίμα και βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Παρά το γεγονός αυτό, δεν είναι ζωτική και μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση τραυματισμού ή χρόνιας νόσου.

  • Ο/η ασθενής μπορεί να συνεχίσει να ζει μια κανονική ζωή λαμβάνοντας ορισμένες προφυλάξεις για την πρόληψη λοιμώξεων.
  1. Αναπαραγωγικά όργανα

Τα αναπαραγωγικά όργανα, δηλαδή οι ωοθήκες, η μήτρα και οι όρχεις, έχουν μια προφανή λειτουργία. Ωστόσο μπορούν να αφαιρεθούν στα πλαίσια της θεραπείας ορισμένων χρόνιων προβλημάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί συνιστούν την αφαίρεσή τους για να προλάβουν την εξάπλωση του καρκίνου. Ωστόσο η αφαίρεσή τους μπορεί να συστήνεται ως μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης και άλλων προβλημάτων υγείας.

  • Όσοι υποβάλλονται σε αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων συνήθως δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες και μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα ορμονών για να αντικαταστήσουν τις ορμόνες που παράγονταν προηγουμένως από τα συγκεκριμένα όργανα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…