Ακρόαση. Παθητική ή ενεργητική διαδικασία; Τι λέτε εσείς; Η απάντηση είναι και τα δύο, ανάλογα με την προσοχή και την …
7 τύποι ακρόασης: Πώς οι τύποι ακρόασης βελτιώνουν την επικοινωνία
Η κατανόηση των διαφορετικών τύπων ακρόασης μπορεί να βελτιώσει τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε κάθε τύπο ακρόασης ανάλογα με την περίσταση.
Γιατί είναι σημαντικό να κατανοούμε τους τύπους ακρόασης;
Οι διαφορετικοί τύποι ακρόασης είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική επικοινωνία και την αποφυγή παρεξηγήσεων. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες: αναλυτική ακρόαση, που βασίζεται στη λογική και την αξιολόγηση, και στοχαστική ακρόαση, που επικεντρώνεται στο συναίσθημα. Η εξοικείωση με αυτά τα στυλ μπορεί να σας μετατρέψει σε καλύτερο ακροατή και συνομιλητή.
7 τύποι ακρόασης
Οι παρακάτω τύποι ακρόασης είναι χρήσιμοι σε διαφορετικές περιστάσεις:
1. Διακριτική ακρόαση
Η διακριτική ακρόαση είναι ο πρώτος τύπος ακρόασης που αναπτύσσουν οι άνθρωποι ως βρέφη. Βασίζεται στον τόνο της φωνής και στις λεπτομέρειες του ήχου για την κατανόηση προθέσεων και συναισθημάτων, χωρίς να απαιτείται η γνώση λέξεων. Ως ενήλικες, χρησιμοποιούμε τη διακριτική ακρόαση όταν ακούμε μια άγνωστη γλώσσα, συνδυάζοντας οπτικά ερεθίσματα όπως τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις προσώπου.
2. Κατανοητική ακρόαση
Η κατανοητική ακρόαση αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία και απαιτεί βασικές γλωσσικές δεξιότητες. Χρησιμοποιείται για να κατανοούμε τα μηνύματα μέσω των λέξεων, και είναι η βάση για τις υπόλοιπες μορφές ακρόασης.
3. Ενημερωτική ακρόαση
Η ενημερωτική ακρόαση χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να μάθουμε κάτι νέο. Απαιτεί υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης και συχνά εμπλέκει τεχνική ή εξειδικευμένη ορολογία. Είναι απαραίτητη για την κατανόηση νέων εννοιών και δεξιοτήτων.
4. Κριτική ακρόαση
Η κριτική ακρόαση χρησιμοποιείται για την ανάλυση και αξιολόγηση σύνθετων πληροφοριών. Χρησιμοποιείται συχνά στη λήψη αποφάσεων ή στην αξιολόγηση προτάσεων.
5. Μεροληπτική ακρόαση
Η μεροληπτική ή επιλεκτική ακρόαση χαρακτηρίζεται από την εστίαση μόνο στις πληροφορίες που θέλει να ακούσει ο ακροατής. Μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις, καθώς ο ακροατής αγνοεί σημαντικά σημεία.
6. Συμπονετική ακρόαση
Η συμπονετική ακρόαση είναι συναισθηματικά φορτισμένη. Ο ακροατής προσπαθεί να κατανοήσει τα συναισθήματα του συνομιλητή και να προσφέρει υποστήριξη. Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων.
7. Ακρόαση με ενσυναίσθηση
Η ακρόαση με ενσυναίσθηση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τη συμπονετική. Ο ακροατής προσπαθεί να δει τα πράγματα από τη σκοπιά του συνομιλητή και να κατανοήσει τις εμπειρίες του σαν να ήταν δικές του.
Ενίσχυση της ακρόασης στην επικοινωνία
Η κατανόηση και η εφαρμογή των διαφορετικών τύπων ακρόασης μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες επικοινωνίας σας, να βελτιώσει τις σχέσεις σας και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τους ανθρώπους γύρω σας.
Η ακρόαση δεν είναι απλώς μια δεξιότητα, είναι μια πράξη σεβασμού και κατανόησης. Με εξάσκηση και συνειδητή προσπάθεια, μπορείτε να γίνετε καλύτερος ακροατής, ενισχύοντας τις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις.
Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο: Σιαφίλιου Θεοδώρα