Η υγιεινή διατροφή αποτελεί βασικό πυλώνα για την ευεξία και την υγεία μας. Ωστόσο, μπορεί να είναι πρόκληση να παρασκευάζουμε …
7 πρωινά για ρυθμισμένο σάκχαρο, σύμφωνα με διαιτολόγους-διατροφολόγους
Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει με τις διακυμάνσεις του σακχάρου, συμβάλλοντας στη σταθεροποίησή του. Ας δούμε μερικές ιδέες θρεπτικών και νόστιμων πρωινών γευμάτων.
Πώς το πρωινό επηρεάζει το σάκχαρο
Το πρωινό γεύμα συνδέεται άμεσα με το πώς το σώμα μας μεταβολίζει τη γλυκόζη μέσα στη μέρα. «Το πρωινό επηρεάζει το σάκχαρο. Το αν θα το κάνει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, εξαρτάται κυρίως από τις διατροφικές μας επιλογές», εξηγεί η διαιτολόγος Έριν Παλίνσκι-Γουέιντ. «Ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες που χωνεύονται γρήγορα, ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι το οποίο ακολουθείται από απότομη πτώση του σακχάρου. Όμως, ένα πρωινό που αποτελείται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, μπορεί να καθυστερήσει την πέψη, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απορρόφηση γλυκόζης από τον οργανισμό. Και αυτό είναι που οδηγεί στη σταθεροποίηση του σακχάρου, κάτι που χαρίζει στον οργανισμό και πιο φορτισμένες μπαταρίες μέσα στη διάρκεια της ημέρας».
Γιαούρτι με γκρανόλα ολικής
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, που μας βοηθά να νιώσουμε κορεσμό. «Όταν συνδυάζεται με την γκρανόλα ολικής, δημιουργείται ένα γεύμα που δίνει στον οργανισμό φυτικές ίνες και υδατάνθρακες αργής απορρόφησης, που μας δίνουν ενέργεια», λέει η Σίντνεΐ Ένγκεμπεργκ, αναγνωρισμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος. Αν προσθέσουμε και μούρα, έχουμε αμέσως ένα ισορροπημένο πρωινό.
Αυγά
Είναι σχεδόν συνώνυμα του πρωινού. Τα αυγά μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους και μπαίνουν σε τόσο πολλές συνταγές, που είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να προσθέσουμε πρωτεΐνη στην καθημερινή μας διατροφή. «Τα αυγά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό, αν προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», σύμφωνα με την Παλίνσκι – Γουέιντ. Κάποια υγιεινά πρωινά με αυγό είναι οι ομελέτες λαχανικών, τα σκραμπλ με αβοκάντο, αλλά και όταν καταναλώνονται με τη συνοδεία φρούτων.
Μούρα
«Αν και κάποια έχουν εκ φύσεως γλυκιά γεύση, έχουν ευεργετική δράση σε θέματα σταθεροποίησης των τιμών του σακχάρου, άρα αποτελούν και μια πολύ καλή προσθήκη στο πρωινό μας», υποστηρίζει η Κέλσι Κούνικ, διαιτολόγος. Τα μούρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδοτικά, βιταμίνες και μέταλλα, και όπως επισημαίνει, πολλές έρευνες υπογραμμίζουν ότι αυτά τα φρούτα βοηθούν στη βελτίωση επιπέδων γλυκόζης, χολιστερίνης, αλλά και της αρτηριακής πίεσης, αν καταναλώνονται συχνά.
Τυρί κότατζ και ντομάτα σε ψωμί ολικής
Τα τοστ είναι μια γρήγορη και εύκολη επιλογή για το πρωινό μας, ενώ μπορούμε να τα φτιάξουμε με τόσο διαφορετικούς τρόπους, που αν έχουμε όρεξη για πειραματισμούς και αλλαγές, δεν θα γίνουν ποτέ βαρετά. Κάνουν και σε αυτή τη λίστα την εμφάνισή τους, αρκεί να είναι με ψωμί ολικής. «Τα προϊόντα ολικής παρέχουν στον οργανισμό περισσότερες ίνες απ’ ό,τι το λευκό ψωμί», λέει η Ένγκμπεργκ, και συνεχίζει: «Αν θέλετε να ενισχύσετε τις ίνες που καταναλώνεται ή να τρώτε ένα πρωινό που θα σας χαρίσει περισσότερη ενέργεια, γιατί να μην το προσθέσετε στη διατροφή σας;». Το τυρί cottage, είναι και αυτό πλούσιο σε πρωτεΐνη, και η προσθήκη φρέσκιας ντομάτας, προσθέτει και φυτοθρεπτικά συστατικά στο φαγητό. Για περισσότερη γεύση, η Ένγκμπεργκ προτείνει να ραντίσουμε με λίγη κρέμα βαλσάμικο. Αν σας αρέσει, μια εξίσου θρεπτική προσθήκη είναι και αυτή του σολομού ή του αβοκάντο.
Φιστίκια
Τα φιστίκια είναι εξαιρετική επιλογή, αν θέλουμε ένα πρωινό που να μας παρέχει πρωτεΐνη, ίνες και ακόρεστα λίπη, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια μικρή χούφτα στο πρωινό, μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με αποξηραμένα φρούτα και δημητριακά ολικής μαζί με γιαούρτι, όπως προτείνει η Παλίνσκι-Γουέιντ.
Φιστικοβούτυρο
«Η προσθήκη φιστικοβούτυρου στο πρωινό, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη γλυκαιμική απόκριση, με αποτέλεσμα μικρότερη έκκριση ινσουλίνης» λέει η Κούνικ. «Το φιστικοβούτυρο μάς προσφέρει κυρίως λιπαρά και πρωτεΐνη, καθυστερώντας έτσι την πέψη των υδατανθράκων. Μπορούμε να το καταναλώσουμε με γιαούρτι, μέσα σε smoothie ή πάνω σε ψωμί, πανκεϊκ και βάφλες, τα οποία πάντα προτιμάμε να είναι ολικής και χωρίς ζάχαρη.
Αβοκάντο
Δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή από το πρωινό, για την προσθήκη αβοκάντο στη διατροφή μας. Εξάλλου, ταιριάζει τέλεια και με το αυγό και με το φρυγανισμένο ψωμάκι. Μπορούμε λοιπόν να το απολαύσουμε είτε με το έναν είτε με τον άλλον τρόπο είτε -ακόμη καλύτερα- και με τους δύο. «Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και ίνες, άρα, μια τροφή που μας χορταίνει, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει η Παλίνσκι-Γουέιντ.