6 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις πριν ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να απενοχοποιούν και να προτιμούν την ψυχοθεραπεία. Ο τρόπος που ζούμε πλέον καθιστά σχεδόν απαραίτητη αυτή τη «δουλειά» με τον εαυτό μας. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. 

Θεραπεία δεν σημαίνει αυτόματα ψυχανάλυση 

Συχνά, οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους ότι οποιαδήποτε ψυχοθεραπεία ισοδυναμεί με την ψυχανάλυση και σκέφτονται τους εαυτούς τους ξαπλωμένους σε ένα ανάκλιντρο να μιλούν περί ανέμων και υδάτων. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού υπάρχουν πολλά είδη θεραπείας που μπορεί να κάνει κάποιος και η ψυχανάλυση είναι ένα από αυτά. 

Μην βασίζεσαι αποκλειστικά σε παραπομπές 

Είναι ωραίο που η φίλη ή η μαμά σου σου πρότειναν να δοκιμάσεις έναν συγκεκριμένο επαγγελματία, αλλά ειδικεύεται σε αυτό που χρειάζεσαι; Η προσέγγισή του/της στη θεραπεία ακούγεται σαν κάτι από το οποίο θα επωφεληθείς; Όσον αφορά την εύρεση θεραπευτή, είναι μια σημαντική διαδικασία. Εάν μπορείς, αφιέρωσε χρόνο αναζητώντας πιθανούς θεραπευτές πριν κλείσεις ένα ραντεβού. 

Συμβουλέψου τον θεραπευτή σου πώς μοιάζει η πρόοδος 

Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά να βλέπεις έναν νέο θεραπευτή, μίλησέ του για το πώς θα γνωρίζεις εάν σημειώνεις πρόοδο (τόσο εντός όσο και εκτός των συνεδριών σας). Στη συνέχεια, βεβαιώσου ότι επισκέπτεσαι τακτικά τον θεραπευτή σου. Δες πώς αισθάνεσαι, σημείωσε τυχόν αλλαγές και ρώτησε τον εάν παρατηρεί κάτι διαφορετικό. Μερικές φορές οι άνθρωποι απογοητεύονται επειδή ξεκινούν από το μηδέν και θέλουν να φτάσουν στο 10 και αυτό είναι πολύ μακρύς δρόμος. 

Θα νιώσεις σίγουρα άβολα 

Ακριβώς όπως με τις προπονήσεις σου, μερικές φορές θα είσαι πραγματικά ενθουσιασμένος με τη θεραπεία και μερικές φορές θα θέλεις να το αποφύγεις. Η αλλαγή είναι δύσκολη. Μερικές φορές θα είναι άβολο, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας να φτάσεις εκεί που θέλεις. Φυσικά, η δουλειά που κάνεις στη θεραπεία δεν πρέπει ποτέ να είναι αφόρητη ή εξουθενωτική, οπότε αν η κατάσταση σου προκαλεί δυσφορία, μίλησε στον ψυχολόγο σου.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να μη σας ταιριάζει 

Η σχέση θεραπευτή – θεραπευόμενου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της θεραπείας. Εάν νιώθετε ότι ο θεραπευτής σας δεν σας ταιριάζει ή δεν σας βοηθά να έχετε πρόοδο στην θεραπεία σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι καλός στη δουλειά του ή ότι κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να σας βοηθήσει. Όπως στη ζωή, έτσι και στη θεραπεία, μπορεί κάποιος να μη σας ταιριάζει και να μη νιώθετε άνετα μαζί του.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ψυχοθεραπείας 

Υπάρχουν πολλές σχολές θεραπευτικής προσέγγισης και η ψυχανάλυση είναι μόνο μία από αυτές, αν και η πιο δημοφιλής (τουλάχιστον στο άκουσμα). Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, η Συνθετική ψυχοθεραπεία, η οικογενειακή θεραπεία, η θεραπεία Σχημάτων, η Αναλυτική ψυχοθεραπεία είναι μόνο μερικές από τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και μπορείτε να επιλέξετε. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μερικές διαταραχές αντιμετωπίζονται καλύτερα με κάποια συγκεκριμένη παρέμβαση (πχ. για τις αγχώδεις διαταραχές η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες δεν θα βοηθήσουν.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.