6 παραλλαγές της αγαπημένης μας τηγανητής πατάτας!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Και ποιός από εμάς δεν αγαπάει τις τηγανητές πατάτες; Είτε ως κυρίως γεύμα, είτε ως συνοδευτικό ή μέρος ενός πιάτου, αποτελεί μια λατρεμένη επιλογή. Πόσες εκδοχές όμως γνωρίζετε να φτιάχνετε;

Το τηγάνισμα αποτελεί μια γρήγορη και εξαιρετικά γευστική μέθοδο ψησίματος, η οποία αποφέρει όμως και πολλές θερμίδες στο πιάτο μας. Λιπαρά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι βλαβερά για την υγεία μας, εισέρχονται στον οργανισμό μας σε κάθε μας μπουκιά. Σε αυτό συντελεί βεβαίως και η επιλογή του λαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Το ελαιόλαδο κρίνεται ως η καλύτερη επιλογή γιατί περιέχει και στοιχεία θετικά και απαραίτητα για τη διατροφή μας.

Ακόμα όμως και αν κάνετε κάποιο διατροφικό πρόγραμμα και δεν υποκύπτετε συχνά σε τέτοιου είδους πειρασμούς, οι τηγανητές πατάτες θα είναι πάντοτε ο αγαπημένος μας «απαγορευμένος καρπός». Παρ’ ότι δεν συνίσταται η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση ούτως ή άλλως, αν είναι να παραδοθούμε στην αμαρτία ας το κάνουμε δοκιμάζοντας και άλλες τεχνικές. Ας τις δούμε μαζί.

  • Κορδόνια. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια τέτοια ώστε να χωρούν στον δίσκο κοπής ή στον περιστροφικό λαχανοκόπτη, τον οποίο και ρυθμίζεται να κόβει από τις μεγάλες τρύπες. Με αυτό τον τρόπο βγαίνουν σαν κορδόνια.
  • Σπιρτόξυλα. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κατά μήκος με πάχος 3 χιλιοστών. Έπειτα βάζετε τις φέτες τη μία πάνω στην άλλη και τις κόβετε ξανά κατά μήκος και σε λεπτές λωρίδες. Αφού τελειώσετε, τις ξεπλένετε και τις στεγνώνετε προτού τις τηγανίσετε.
  • Τσιπς. Για να κάνετε εύκολα αυτές τις λεπτές φέτες ρυθμίστε τη λάμα κοπής στο στενότερο πλάτος και πιέστε με την παλάμη σας. Γλιστρήστε την πατάτα προς τα κάτω με προσοχή και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Βάφλες. Χρησιμοποιήστε για αυτή την εκδοχή την κυματιστή λάμα σας. Γλιστρήστε την πατάτα στη λάμα και αυτή θα κοπεί με ραβδώσεις. Κατόπιν γυρίστε την κατά 90ο και ξανακόψτε την για να πετύχετε το σταυρωτό σχέδιο της βάφλας.
  • Ξύσματα. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε λεπτές λωρίδες κατά μήκος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον τρίφτη σας. Επειδή τα ξύσματα είναι εύθραυστα, να θυμάστε να τα αφήνετε να πέφτουν κατευθείαν σε ένα μπολ με νερό. Έτσι θα πλυθούν κιόλας χωρίς να τα αγγίξετε. Αφήστε τα να στεγνώσουν σε μια πετσέτα και είναι έτοιμα για το τηγάνι.
  • Σπιράλ. Περνάτε μια μεγάλη βελόνα στο κέντρο της κάθε πατάτας. Με ένα μικρό μαχαίρι, κόψτε στη μία άκρη μέχρι να νιώσετε την ύπαρξη της βελόνας. Χωρίς να κάνετε καμία αλλαγή, περιστρέψτε την πατάτα. Με αυτό τον τρόπο θα κοπεί σε μορφή σπιράλ μέχρι να φτάσετε στην άλλη άκρη.

Όπως κι αν τις προτιμάτε, μια αλλαγή δεν είναι ποτέ κακή. Μας προδιαθέτει θετικά ακόμα και οπτικά. Μην προσκολλάστε στα όσα ήδη γνωρίζετε και συνηθίζετε να κάνετε και δοκιμάστε κάτι καινούριο. Θα αρέσει και σε εσάς και στους γύρω σας.

Ακόμα κι αν για οποιοδήποτε λόγο τις καταναλώνετε αραιά, γιατί να εμμένετε μόνο σε έναν τρόπο;  Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε και άλλα σχήματα και μεγέθη. Το φαγητό μας απαιτεί δημιουργικότητα και πρωτοτυπία πολλές φορές. Καλή σας όρεξη και… με μέτρο!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…