6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του ΕκφοβισμούΗ 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός» και «βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά μεταξύ των μαθητών που συνεπάγεται μια πραγματική ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης. Η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται ή ενέχει τη δυνατότητα να επαναληφθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει δράσεις όπως η ενίσχυση των απειλών, η διάδοση φήμης, η σωματική ή λεκτική επίθεση.

Υπάρχουν πολλοί ρόλοι που μπορούν να παίξουν τα παιδιά. Τα παιδιά μπορεί να είναι οι θύτες, τα θύματα ή μπορεί να είναι οι μάρτυρες του εκφοβισμού. Όταν τα παιδιά εμπλέκονται στον εκφοβισμό, συνήθως αναλαμβάνουν περισσότερους από έναν ρόλο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσουμε τους πολλαπλούς ρόλους για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

Σύμφωνα με δύο έρευνες η ενδοσχολική βία στα ελληνικά σχολεία είναι γεγονός. Το πόρισμα των ερευνών είναι συγκλονιστικό. Πιο ειδικά, το Χαμόγελο του Παιδιού κυκλοφόρησε πρόσφατα τα αποτελέσματα της έρευνας, και δείχνει ότι 1 στους 3 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα bullying, ενώ η χώρα μας φαίνεται να κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 6 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή (26/1/2014), επισημαίνει ότι το 10% του συνόλου των μαθητών πέφτουν θύματα ενδοσχολικής βίας από συνομηλίκους τους ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Το ποσοστό των θυτών αγγίζει το 5% του μαθητικού πληθυσμού και η αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας, αγοριών-κοριτσιών, είναι 3 προς 1. Τα αγόρια φαίνεται να πρωταγωνιστούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Στοιχεία από ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες αποδεικνύουν ότι η χαμηλή εμπιστοσύνη στην εξωτερική εμφάνιση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Από την υψηλή επίδοση στο σχολείο μέχρι την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εκφοβισμού, καθώς η υγιής εικόνα του σώματος είναι σημαντική για τα παιδιά. Ο όρος «εικόνα του σώματος» περιγράφει το επίπεδο άνεσης ενός ατόμου με το σώμα του, την ολοκληρωμένη αίσθηση του σώματος και του εαυτού, καθώς και τον βαθμό στον οποίο η προσωπική του αξία είναι συνδεδεμένη με τη σωματική του εμφάνιση.

6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του ΕκφοβισμούΔράσεις υπουργείου Παιδείας

Προς την αντιμετώπιση του φαινομένου το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί διάφορες δράσεις με την υποστήριξη υπηρεσιών επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης και των σχολικών συμβούλων και ειδικών επιστημόνων.

Παράλληλα πραγματοποιούνται προγράμματα αγωγής βίας σε συνεργασία με ειδικούς επιστημονικούς φορείς. Τα υπό συζήτηση θέματα είναι μεταξύ άλλων η πρόληψη της βίας, η διαχείριση συγκρούσεων, ρατσισμού, διαπροσωπικών σχέσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης, η βία στο Διαδίκτυο, η παιδική εκμετάλλευση και η ενδοοικογενειακή βία.

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας ενημερώνει ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο περιέχει άρθρα και οδηγίες προς τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και ειδική ενότητα για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλοι έχουμε ευθύνη να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τον εκφοβισμό.

Μην φοβάσαι! Πίστεψε στον εαυτό σου και σπάσε τη σιωπή!

Ο σχολικός εκφοβισμός μας αφορά όλους! Δεν είσαι μόνος σου!

Όσο περισσότερο μιλάμε για το ‪#‎bullying τόσο το εξαλείφουμε.

Αυτό είναι και το μήνυμα της νέας εκστρατείας. Το βίντεο μικραίνει κάθε φορά που το μοιράζεσαι. http://shareittoendit.com/

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…