6 σημάδια που δείχνουν οτι η παθητική επικοινωνία σε πηγαίνει πίσω

Συντάκτης: Flowmagazine

Η παθητική επικοινωνία πηγάζει από την επιθυμία ενός ατόμου να δίνει προτεραιότητα στα συναισθήματα των άλλων. Γιατί όμως ένα άτομο δρα με αυτόν τον τρόπο; 

Πολλές φορές αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να εκφράσεις τα πραγματικά σου «θέλω», στις παρέες, στην οικογένεια, στη σχέση σου. Ενώ γνωρίζεις πολύ καλά τι προτιμάς, τι θα σε έκανε χαρούμενο/η, δεν τολμάς να το ζητήσεις. Είτε γιατί θέλεις να ευχαριστείς πάντα τους άλλους, είτε γιατί φοβάσαι τις συγκρούσεις, είτε για λόγους που ακόμα κι εσύ δεν κατανοείς. 

Οι άνθρωποι υιοθετούν το συγκεκριμένο στιλ επικοινωνίας ως μηχανισμό άμυνας ή για να κρατούν ήρεμα τα πράγματα, ωστόσο αυτό μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Οι άλλοι που παρατηρούν την παθητική επικοινωνία μπορεί να μπερδεύονται ή ακόμα και να θυμώνουν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όταν λειτουργείς με παθητικό τρόπο δεν εκφράζεις τις πραγματικές σου ανάγκες και επιθυμίες, κι αυτό σε εμποδίζει από το να κάνεις αληθινές σχέσεις. Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις αυτό τον φαύλο κύκλο; Για να δούμε τι λένε οι ειδικοί. 

Τι είναι παθητική επικοινωνία; 

Με απλά λόγια, η παθητική επικοινωνία είναι μια μορφή συναναστροφής κατά την οποία το άτομο αποκρύπτει τις απόψεις, τις αξίες και τις ανάγκες του, με σκοπό να αποφύγει τυχόν αντιπαραθέσεις ή προκλητικές συζητήσεις. «Η παθητική επικοινωνία, ουσιαστικά γυροφέρνει αυτό που πραγματικά εννοείτε», λέει η life coach Tara Alexander. «Αντί να φτάσεις στην ουσία, προσπαθείς να κρύψεις την αλήθεια ή να στρογγυλέψεις τα πράγματα με τα λόγια, τις πράξεις ή ακόμα και με τη γλώσσα του σώματός σου». 

Παραδείγματα παθητικής επικοινωνίας 

1. Όταν δεν αναφέρεις σε κάποιον πως είσαι αναστατωμένος 

Εάν ο/η συγκάτοικός σου δεν πέταξε τα σκουπίδια, μπορεί να δεχτείς την δικαιολογία ότι το ξέχασε χωρίς να εκφράσεις τα δικά σου συναισθήματα.  Ο καταπιεσμένος θυμός και η απογοήτευση μπορεί να σε κάνουν να γίνεις ψυχρός/η μαζί του/της, όταν αργότερα μέσα στην μέρα προσπαθήσει να σου πιάσει κουβέντα. Ενδέχεται τότε να σε χαρακτηρίσει και κυκλοθυμικό/η καθώς, σύμφωνα με το δικό του μυαλό, δεν έχεις κανένα λόγο να είσαι αναστατωμένος/η. 

2. Συμμετέχεις σε κάτι που θέλει κάποιος άλλος να κάνει 

Για παράδειγμα να μένεις για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα με την κολλητή σου στο σπίτι, ενώ θα προτιμούσες να πάτε σινεμά ή για ποτό. Αντί να εκφράσεις τι θα ήθελες πραγματικά, το κρατάς μέσα σου για να μην τσακωθείτε ή να μην θεωρήσει ότι γκρινιάζεις.

3. Δεν παίρνεις θέση σε κάτι που σε απασχολεί

Αν υιοθετείς το στιλ της παθητικής επικοινωνίας, θα απαντήσεις μάλλον με ένα αόριστο μουρμουρητό, όταν ένας φίλος απορρίψει την γνώμη σου, ενώ στην πραγματικότητα θες να ουρλιάξεις πόσο διαφωνείς με την γνώμη του/της.

4. Προσπαθείς να φαίνεσαι μικρόσωμος/η

Η παθητική επικοινωνία επηρεάζει ακόμα και τη στάση του σώματός σου. Όταν επιλέγεις το συγκεκριμένο στιλ επικοινωνίας, το σώμα προσπαθεί να «κλείσει» σαν να ακολουθεί τη δική σου διάθεση εσωστρέφειας. Τα χέρια κλείνουν από τους ώμους, το κεφάλι και τα μάτια στρέφουν προς τα κάτω, ο κορμός γυρνάει σε θέση προφίλ και τα πόδια σταυρώνουν.

5. Δεν λες όλη την αλήθεια

Είναι όπως λες στον/στη σύντροφό σου «πόσο χαίρομαι που φτιάχνω βραδινό» και ξαφνικά καλεί και φίλους. Στην πραγματικότητα, όμως, εσύ προτιμούσες ένα ρομαντικό δείπνο για δύο.

6. Γκρινιάζεις για διάφορα πράγματα, όμως δεν ζητάς βοήθεια.

Μπαίνεις μέσα στο σπίτι φορτωμένος/η με δέκα σακούλες από το σούπερ μάρκετ, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια παρακολουθεί την αγαπημένη της σειρά στην τηλεόραση. Αγκομαχάς μέχρι να φτάσεις στην κουζίνα και ξεφυσάς καθώς τακτοποιείς τα ψώνια στα ντουλάπια, όμως κανένας δεν φιλοτιμείται να σε βοηθήσει. Θεωρείς ότι όλοι θα έπρεπε να καταλάβουν την κούρασή σου και δεν ζητάς βοήθεια. Αυτή όμως η αποτυχία στην επικοινωνία θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και εντάσεις, που σίγουρα θα είχαν αποφευχθεί αν απλώς ζητούσες αυτό που είχες ανάγκη. 

ΠΗΓΗ 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…