5 βασικές κινήσεις όταν τα οικονομικά μας αναστενάζουν

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

5 βασικές κινήσεις όταν τα οικονομικά μας αναστενάζουνΥπάρχει άραγε σωστή διαχείριση μιας οικονομικής δυσκολίας; Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους εν μέσω κρίσης για τους περισσότερους μεσήλικες και οικογενειάρχες. Η μεμψιμοιρία και η απελπισία, οφείλουν να δώσουν τη θέση τους σε δραστικές λύσεις και μέτρα. Σας παρουσιάζουμε πέντε βασικές κινήσεις, που πρέπει να κάνετε, όταν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες.

1) Θέστε προτεραιότητες. Ορισμένοι λογαριασμοί ίσως να σας αποσπούν χρήματα, που σας είναι υπερπολύτιμα. Με το πλήθος των οφειλών, που μπορεί να έχετε στο μυαλό σας, είναι πιθανό να χάσετε το λογαριασμό για το ποια πρέπει να έχετε σε πρώτο πλάνο. Για παράδειγμα πληρώστε με την παρακάτω σειρά προτεραιότητας:

1. Δάνεια ή ενοικιαστήρια

2. Διατροφή

3. Λογαριασμοί κατοικίας (ρεύμα/τηλέφωνο/κοινόχρηστα)

4. Θέματα υγείας (θεραπείες/γιατροί/φάρμακα)

5. Ασφάλεια

6. Μαθητικά έξοδα

7. Άλλα δάνεια που χρωστάτε

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν παύει να είναι ενδεικτική. Για παράδειγμα, εάν στην οικογένειά σας έχετε παιδιά βρεφικής ηλικίας, οφείλετε να δώσετε προτεραιότητα στη διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή καθώς το βάρος, είναι λογικό να πέφτει εκεί.

2) Αφήστε στην άκρη την ταπεινοφροσύνη. Δεν πρέπει να φαίνεστε απελπισμένοι. Οι πιστωτές, θα το αντιληφθούν άμεσα και πριν το καταλάβετε, θα σταματήσουν να είναι συγκαταβατικοί για να σας «σπάσουν» πιο εύκολα. Πρόκειται για ιδανική στιγμή να απευθυνθείτε σε έναν οικονομικό σύμβουλο. Υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ιδρύματα και οργανισμούς, με πιο πρόσφατη την παροχή δωρεάν οικονομικού συμβούλου, για μικρές επιχειρήσεις από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

3) Συζητήστε το. Το συγκεκριμένο θέμα είναι λογικό να επηρεάζει τη ζωή σας. Προσπαθήστε να το συζητήσετε με άτομα του στενού σας κύκλου. Φίλοι και οικογένεια είναι πιθανό να σας βοηθήσουν είτε με κάποια συμβουλή είτε δίνοντάς σας χρήματα.

4) Μην πανικοβάλλεστε. Είναι ίσως η πρώτη κίνηση, που πρέπει να κάνετε για να μπορέσετε να ορθοποδήσετε. Αν και προφανές, είναι εύκολο να χάσετε σε μια στιγμή την ψυχραιμία σας, υπό τις πιέσεις των πιστωτών και του μεγέθους των οφειλών σας. Προσέξτε, καθώς τείνουμε να κάνουμε τα μεγαλύτερα οικονομικά σφάλματα, όταν είμαστε αγχωμένοι.

5) Κάντε την αυτοκριτική σας. Στη συγκεκριμένη φάση, απαιτείται ένας μικρός εσωτερικός διάλογος. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τα λάθη, που σας έκαναν να φτάσετε σε αυτό το σημείο. Αναζητήστε τα σημεία που κάνατε υπερβολές και ανακαλύψτε τι θα έπρεπε να είχατε κάνει καλύτερα. Συγκεντρωθείτε και δείτε με ψυχραιμία, πως θα αντιμετωπιστεί άμεσα και πιο ανώδυνα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr