5 τυριά με… γαλλική ονομασία προέλευσης!
Ταξιδεύουμε για λίγο στην Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην… τυρένια Γαλλία. Εκλεπτυσμένες γεύσεις, ιδιαίτερα τυριά, ότι πρέπει για να συνοδεύσετε ένα καλό κρασί!
Saint Marcellin, Dauphine
Είναι ένα μικρό λευκό τυρί με βάρος 80 γραμμαρίων. Είναι πλούσιο γευστικά όσο και ιστορικά. Ήταν το αγαπημένο τυρί της βασιλικής οικογένειας από την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου. Το τυρί Saint Marcellin, κατάγεται από την περιοχή Dauphine, και φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα. Δοκιμάστε το με σαλάτα ή κρουτόν σκόρδου!
Cantal, Auvergne
Το τυρί Cantal μετράει χρόνια ζωής από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Παράγεται στην περιοχή της Auvergne και συγκεκριμένα στο Cantal. Εμφανισιακά, είναι ένα κυλινδρικό, ψηλό και στέρεο τυρί που ζυγίζει από 35 μέχρι 45 κιλά. Το Cantal παράγεται σε σπηλιές, ακριβώς όπως το κρασί, και η γεύση του γίνεται πιο πλούσια καθώς ωριμάζει.
Munster, Αλσατία
Το συγκεκριμένο τυρί έχει την πιο έντονη μυρωδιά απ’ όλα, αλλά η απαλή του γεύση δεν είναι καθόλου πικάντικη. Είναι ένα σχετικά μικρό τυρί που ζυγίζει κατά μέσο όρο 1 κιλό και η διαδικασία του πηξίματός του διαρκεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Ο θρύλος λέει ότι τη συνταγή εμπνεύστηκε ένας διερχόμενος Ιρλανδός μοναχός τον 9ο αιώνα.
Morbier, Jura
Το Morbier φτιάχνεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και ζυγίζει περίπου 7 κιλά. Μετράει τη ζωή του από το 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του τοπικού Comte. H καταγωγή του είναι από το ομώνυμο χωριό στην Jura της ανατολικής Γαλλίας. Μετά την προετοιμασία του Comté από την πρωινή σοδειά του γάλακτος, το γάλα που περίσσευε έμπαινε από τους αγρότες σε ξεχωριστά δοχεία και καλυπτόταν με ένα λεπτό στρώμα στάχτης για να το προφυλάξει από τα έντομα. Το απογευματινό γάλα προστέθηκε στο αρχικό στρώμα αργότερα. Σήμερα, το στρώμα έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο αλλά είναι γλυκό και το φρουτώδες άρωμά του έχει συνδράμει στην ξεχωριστή γεύση του Morbier.
Beaufort, Savoie
Το Beaufort είναι ένα απαλό και στέρεο κίτρινο τυρί που παράγεται στα ψηλά βουνά και τις κοιλάδες του Savoie των Άλπεων. Είναι συνήθως 50 εκατοστά στη διάμετρο και φτιάχνεται από παστεριωμένο γάλα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Beaufort χρειάζεται τουλάχιστον 5 μήνες για να παραχθεί και είναι βασικό συστατικό των σπεσιαλιτέ των Άλπεων.