5 τρόποι να σταματήσεις να «χαλιέσαι» όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως το θες

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Συχνά απογοητευόμαστε όταν τα σχέδιά μας ναυαγούν και αλλάζουν απρόσμενα, όταν συγκρούονται με τις επιθυμίες μας και τα θέλω μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Το να «χαλιόμαστε» όταν κάτι στη ζωή μας δεν πάει σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι αυτόματη αντίδραση. Μπορεί να ακυρώθηκε κάποιο ραντεβού για το οποίο ανυπομονούσαμε ή να μην γίναμε δεκτοί σε μία θέση εργασίας που κυνηγούσαμε για καιρό.

Μπορεί ακόμα να νιώσαμε απόρριψη από κάποιο άτομο που θέλαμε πολύ στη ζωή μας… Και ναι, είναι λογικό. Μάλιστα, η τάση προς τον αρνητισμό είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Οι επιστήμονες το ονομάζουν “brain’s negative bias”, γιατί υποδηλώνει τη μεροληψία του εγκεφάλου να σκέφτεται απαισιόδοξα την πλειοψηφία των φορών.

Ωστόσο, δεν απογοητευόμαστε… υπάρχει λύση! Ο εγκέφαλός μας είναι το δυνατότερό μας όργανο. Και αν καταφέρουμε να ελέγξουμε τις σκέψεις μας και να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές με θετικές, τότε μακροπρόθεσμα θα παρατηρήσουμε μία αλλαγή και στην ίδια την πραγματικότητα.

Συχνά ακούμε την παραδοχή πως τα πράγματα είναι όπως τα βλέπουμε και δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο. Πώς όμως μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

  1. Ένα βήμα τη φορά

Κανένας δεν είπε πως πρέπει να βιαστούμε. Το να αλλάξουμε το σκεπτικό μας είναι μία εσωτερική διεργασία που παίρνει χρόνο και σίγουρα θέλει υπομονή. Βρισκόμαστε στο ταξίδι της αυτοβελτίωσής μας και κάθε βήμα που κάνουμε είναι σημαντικό.

Για την ακρίβεια, ακόμα και το γεγονός ότι έχουμε πατήσει και διαβάζουμε αυτό το άρθρο είναι σημαντικό και είναι το πρώτο βήμα. Αρκεί να θέλουμε πραγματικά να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, για εμάς.

Οπότε δεν χρειάζεται άγχος, η αλλαγή θα γίνει μέρα με τη μέρα, αντίδραση με την αντίδραση και θα ανακαλύπτουμε ότι με τον καιρό θα γινόμαστε όλο και πιο έμπειροι.

  1. Το μάθημα που έγινε πάθημα

Πόσες φορές μας έχουν κάνει αυτή την ερώτηση; Πολλές. Και παρότι ακούγεται λίγο κλισέ, είναι αλήθεια ότι κάθε κατάσταση κρύβει και ένα μάθημα. Ένα μάθημα πολύτιμο για όλες τις υπόλοιπες καταστάσεις που θα έρθουν, γιατί ας το παραδεχτούμε, η ζωή δεν μπορεί να είναι μία ευθεία, μία συνεχής ρουτίνα. Πράγματα συμβαίνουν, όμορφα και άσχημα.

Ας το σκεφτούμε έτσι: Ένα βιντεοπαιχνίδι έχει επίπεδα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τα πρώτο επίπεδο, ώστε να φτάσουμε στο δεύτερο, το δεύτερο για να φτάσουμε στο τρίτο… και αυτό γιατί το κάθε επίπεδο μας παρέχει κάποιες ικανότητες και εφόδια για τα παρακάτω. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με τη ζωή και τις εμπειρίες μας. Είναι όλες απαραίτητα μαθήματα για να προχωρήσουμε.

  1. Όλα είναι για καλό, πραγματικά

Σε αυτό το σημείο ας φανταστούμε πως κρατάμε 2 μήλα, ένα κόκκινο και ένα πράσινο. Είμαστε με το αγαπημένο μας ανιψάκι και το ρωτάμε ποιο από τα δύο μήλα θέλει, εκείνο μας απαντά το κόκκινο. Καθώς πάμε να του δώσουμε το κόκκινο μήλο, παρατηρούμε πως είναι λίγο χαλασμένο, κάτι που δεν φαινόταν στην αρχή. Επόμενη κίνηση είναι φυσικά το να του δώσουμε το πράσινο μήλο. Πώς θα φανεί αυτό στο ανιψάκι μας; Θα στεναχωρηθεί που δεν έφαγε το μήλο που ήθελε, σωστά;

5_tropoi_na_stamatiseis_na_xaliesai_otan_kati_den_phgainei_opos_to_thes

Στεναχωρήθηκε, όμως, γιατί δεν ήξερε τον λόγο που συνέβη αυτό. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να στρεφόμαστε σε εμάς κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει όπως το θέλουμε, και να νιώθουμε υποσυνείδητα πως δεν το αξίζαμε. Ο πραγματικός λόγος όμως είναι συνήθως το ότι προστατευτήκαμε από κάτι. Όπως και στην παρομοίωση, έτσι και στη ζωή, δεν ξέρουμε πάντα γιατί συμβαίνει κάτι, αλλά όλα είναι πιο θετικά και εύκολα όταν εμπιστευόμαστε ότι όλα συμβαίνουν για καλό.

  1. Ευγνωμοσύνη, ευγνωμοσύνη, ευγνωμοσύνη!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να νιώσουμε καλύτερα για κάτι που δεν έγινε, από το να καθίσουμε να σκεφτούμε αυτά που όντως έγιναν. Όλα όσα απολαμβάνουμε καθημερινά από υλικά αγαθά, μέχρι τα άτομα που είναι εκεί για εμάς, αλλά και όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο όμορφη.

Είμαστε πολύ τυχεροί! Ας κοιτάξουμε γύρω μας, ας αναλογιστούμε, και αν μας βοηθά, ας κάνουμε ακόμη μία λίστα με όλα αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες στη ζωή μας.

Αν κάνουμε μία παύση ώστε να αφήσουμε τον εαυτό μας να νιώσει αυτό το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, η διάθεσή μας θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό είναι εγγύηση!

  1. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε

Και τώρα που έχουμε μερικά εργαλεία για αυτές τις καθημερινές αναποδιές, ήρθε η ώρα να τα βάλουμε σε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει πως λίγο λίγο –και ένα βήμα τη φορά όπως είπαμε και πριν– μπορούμε να ξεκινήσουμε να παρατηρούμε και να ελέγχουμε τις σκέψεις μας, για να μπορέσουμε και να τις μεταβάλουμε.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος Γιώργος δεν θα μας στείλει μήνυμα, που δεν θα πάρουμε εκείνη την προαγωγή που τόσο πολύ επιδιώκαμε, που το κινητό που θέλαμε να αγοράσουμε τόσους μήνες εξαντληθεί από τα καταστήματα, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω. Ας πάρουμε μία ανάσα, ας επανέλθουμε στο παρόν και ας αφεθούμε λίγο.

Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε πως συνέβη για κάποιο λόγο, που μπορεί προς στιγμή να αγνοούμε, αλλά είναι για καλό. Είμαστε μια χαρά, με ή χωρίς αυτό, αφού έχουμε τόσα πράγματα να μας κάνουν χαρούμενους. Και σιγά σιγά αυτός ο τρόπος σκέψης θα γίνει το φυσικό μας…

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.