5 τρόποι για να σταματήσεις να πεινάς

Συντάκτης: Ναταλία Σοφουλάκη

Η επιτυχία μιας δίαιτας πέρα από τη συνεπή τήρησή της εξαρτάται κι από μικρά μυστικά που δεν φανταζόμαστε. Το σημαντικό είναι να μην πεινάμε, ώστε να μην ωθούμαστε σε φαγητό χωρίς έλεγχο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα μάθετε να ελέγχετε αποτελεσματικά την πείνα σας.

  1. Ξεκίνα με μια δίαιτα που μπορείς όντως να ακολουθήσεις

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε δίαιτα, είτε πρόκειται για την κετογονική, την Whole30, ή την CICO, όποια και αν είναι η τελευταία μόδα ή οποιαδήποτε δημοφιλή άποψη φαίνεται να κυριαρχεί, ρώτησε τον εαυτό σου: Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει αυτή τη δίαιτα σε πέντε χρόνια από τώρα;

Εάν η απάντηση είναι «όχι», η δίαιτα που κάνεις τώρα δεν πρόκειται να διαρκέσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι άνθρωποι πηγαίνουν από τη μια δίαιτα στην άλλη και καταλήγουν απογοητευμένοι. Αυτό που δουλεύει για το γείτονά σου, τον φίλο σου στη δουλειά ή στη διαφήμιση που είδες στην τηλεόραση, ίσως να μην λειτουργεί για εσένα. Χρειάζεσαι ένα σχέδιο που θα ταιριάζει στη ζωή σου, το πρόγραμμά σου και τα τρόφιμα που ξέρεις ότι θα μπορείς να καταναλώνεις.

  1. Φάε περισσότερη πρωτεΐνη

Έχεις ακούσει ξανά και ξανά ότι πρέπει να προσθέσεις περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σου, αλλά πολλοί άνθρωποι την αφήνουν ακόμα εκτός του πιάτου τους. Εάν δεν προσθέτεις πρωτεΐνη στη διατροφή σου, έχω μια ερώτηση για σένα, γιατί όχι; Όχι μόνο η πρωτεΐνη σε βοηθά να αισθάνεσαι πληρέστερη, αλλά επίσης ενισχύει το μεταβολισμό σου και βοηθάει στο να χάσεις σωματικό λίπος. Η πρωτεΐνη είναι βασικό συστατικό στη μάχη κατά της πείνας. Οπότε, τι περιμένεις; Βάλε πρωτεΐνη στο επόμενο γεύμα σου.

  1. Θυμήσου ότι οι φυτικές ίνες σε γεμίζουν περισσότερο

Η αίσθηση της πληρότητας σημαίνει ότι έχεις έναν καλό συνδυασμό πρωτεϊνών, ινών και νερού. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερες ίνες τρως, τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνεις. Γιατί; Επειδή αισθάνεσαι πιο «γεμάτη». Και τα καλά νέα είναι ότι, όταν αισθάνεσαι ικανοποιημένη, θα φας λιγότερο – και αυτός είναι ένας συνδυασμός που κερδίζει! Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρεις περισσότερες ίνες είναι από φρούτα και λαχανικά.

  1. Φάε πιο αργά

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι πρέπει να τρως πιο αργά. Έχεις ακούσει συμβουλές όπως: «Βάλε κάτω το πιρούνι σου μεταξύ των μπουκιών», «Μάσησε κάθε μπουκιά 20 φορές» και «Πιες μια γουλιά νερό μεταξύ των μπουκιών».

Στην πραγματικότητα, εάν ψάξεις «συμβουλές απώλειας βάρους» στο Google, το 99 τοις εκατό των άρθρων που θα διαβάσεις θα προτείνει κάποιο tip ή τακτική για να τρως πιο αργά. Και υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη συμβουλή είναι τόσο δημοφιλής. Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα τρως, τόσο περισσότερο τρως, ότι το να τρως γρήγορα συνδέεται άμεσα με την αύξηση του βάρους, και ότι όσο πιο αργά τρως, τόσο πιο ικανοποιημένη αισθάνεσαι. Αλλά αφού διαβάσεις ή ακούσεις την ίδια συμβουλή αρκετές φορές, αρχίζει να χάνεται στο παρασκήνιο. Μερικές φορές μια στρατηγική δεν έχει νόημα μέχρι να μάθεις πώς λειτουργεί.

Οπότε, εδώ είναι ο λόγος που πρέπει να τρως πιο αργά: Από τη στιγμή που αρχίζεις να τρως, μπορεί να χρειαστούν 20 με 30 λεπτά προτού αρχίσεις να αισθάνεσαι γεμάτη. Τόσο χρόνο χρειάζονται οι ορμόνες σου για να αναμεταδώσουν το σήμα πληρότητας. Έτσι, αν έχεις τελειώσει την πρώτη και τη δεύτερη μερίδα και έχεις ήδη βάλει το πιάτο σου στο νεροχύτη, πριν περάσουν αυτά τα 20 λεπτά, δεν θα αισθανθείς γεμάτη. Για το επόμενο γεύμα σου, βάλε χρονόμετρο. Δες πόσο γρήγορα τρως, ή μάλλον, δες πόσο αργά μπορείς να φας.

  1. Μάθε πως θα νικήσεις την συναισθηματική πείνα

Η συναισθηματική πείνα δεν γνωρίζει όρια. Εάν τρως για να κρύψεις ή να αποφύγεις τα συναισθήματά σου, ποτέ δεν θα αισθανθείς γεμάτη. Σίγουρα, μπορεί να αισθανθείς καλύτερα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά τι συμβαίνει μετά από αυτό; Η πείνα επιστρέφει μαζί με τις λιγούρες. Είναι σαν να προσπαθείς να γεμίσεις μια πισίνα που έχει διαρροή: Δεν θα γεμίσει ποτέ μέχρι να αντιμετωπιστεί η διαρροή.

Εάν βαριέσαι, έχεις άγχος, είσαι κουρασμένη ή απλώς αναζητάς την απόλαυση ή την ανταμοιβή από το φαγητό, τότε πρέπει να αντιμετωπίσεις την αιτία. Για αυτό το λόγο, είναι τόσο σημαντικό να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ της φυσικής πείνας και της συναισθηματικής πείνας. Το να γνωρίζεις τι σε κάνει να πεινάς είναι ένα πράγμα. Κάνοντας κάτι γι ‘αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Για αυτό πρέπει να αναλάβεις δράση τώρα – ενώ είναι στο μυαλό σου και το κίνητρό σου είναι υψηλό.

Συντάκτης: Ναταλία Σοφουλάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.