5 Πιάτα με άρωμα… Πορτογαλίας!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Τέλειους γαστρονομικούς συνδυασμούς μας τάζει η πορτογαλική κουζίνα, με πιάτα νόστιμα από στεριά και από θάλασσα. Αν είστε δύσπιστοι, δοκιμάστε το Arroz de Tamboril, για το κυριακάτικο τραπέζι σας διαλέξτε να μαγειρέψετε το Cozida a Portuguesa ενώ αν τρελαίνεστε για γλυκό φάτε Pastel de Nata! Θα μας θυμηθείτε…

Pastel de Nata

Σας ξεκινάμε λίγο ανάποδα, παρουσιάζοντάς σας το αγαπημένο γλυκό των Πορτογάλων. Ο λόγος για το Pastel de Nata! Το γλυκό αυτό είναι ταρτάκια «φορτωμένα» με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένη επίστρωση. Αυτό που μας κέρδισε, ήταν η τραγανή σφολιάτα τους και η κρεμώδης γέμισή τους που μας άφηνε μια διακριτική γλύκα.

Cozida à Portuguesa -μαγειρευτό χοιρινό με λάχανο

Αν επιθυμείτε ένα παραδοσιακό πορτογαλέζικο πιάτο, με κλειστά μάτια δοκιμάστε το Cozida a Portuguesa -στα ελληνικά μαγειρευτό χοιρινό με λάχανο. Αποτελεί το παραδοσιακό πιάτο της Πορτογαλίας. Το μυστικό κρύβεται στο αργό μαγείρεμα που επιτρέπει στο φαγητό να «ξεκλειδώσει» γεύσεις και αρώματα. Το χοιρινό που χρησιμοποιείται είναι από διάφορα μέρη του ζώου και αναμιγνύεται με άφθονο λάχανο και άλλα λαχανικά. Αυτό το πιάτο τρώνε τα Κυριακάτικα μεσημέρια!

Frango Piri Piri -Κοτόπουλο Piri Piri

Το καλύτερο κοτόπουλο που έχετε δοκιμάσει ποτέ, θα σκεφτείτε μόλις το δοκιμάσετε! Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Πορτογαλικής κουζίνας, ψημένο τέλεια με μυστικά μπαχαρικά και με πλούσια ποσότητα καυτερών πιπεριών piri-piri, (εξού και το όνομα). Αν λοιπόν αγαπάτε τα πικάντικα πιάτα τότε πρέπει να βάλετε στον γαστρονομικό σας κατάλογο και αυτό το πιάτο. Όσο για τα κοτόπουλα που χρησιμοποιούνται είναι μικρά και πολύ γευστικά!

Arroz de Tamboril -Πεσκανδρίτσα με ρύζι

Ένα πιάτο αποκλειστικά για τους… δύσπιστους! Δοκιμάστε το χωρίς πολύ σκέψη. Η πεσκανδρίτσα που αποτελεί τον πρωταγωνιστή του συγκεκριμένου πιάτου, κόβεται σε μικρά κομμάτια και ανακατεύεται μαζί με το ρύζι, με ντομάτα, μπαχαρικά και πολλά φρέσκα μυρωδικά. Αποτελεί ένα ισορροπημένο πιάτο, χωρίς να του λείπει η νοστιμιά. Θα το βρείτε σε πολλά μέρη της Πορτογαλίας σε διάφορες παραλλαγές. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει αντικατασταθεί η πεσκανδρίτσα από χταπόδι ή μπακαλιάρο!

Feijoada -Τα μαγειρευτά φασόλια

Το απόλυτο ρουστίκ πιάτο της Πορτογαλικής κουζίνας, αποτελούν τα μαγειρευτά φασόλια. Η Feijoada φτιάχνεται με χοιρινό, λουκάνικο, λάχανο και φασόλια. Σε παραλιακές πόλεις όμως, μπορείτε να βρείτε και Feijoada de Buzinas με οστρακοειδή ή Feijoada de Choco με καλαμάρι.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…