5 πασίγνωστα φαγητά με… ανθρώπινα ονόματα!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Αν μέχρι τώρα νομίζατε πως η σαλάτα Caesar’s είναι βαπτισμένη από τον Ιούλιο Καίσαρα ή δεν ξέρετε γιατί η πίτσα Μαργαρίτα λέγεται… Μαργαρίτα ή ακόμη αν το Καρπάτσιο σας παραπέμπει σε Ιταλό ζωγράφο, σας λύνουμε τις απορίες! Πέντε πιάτα, πασίγνωστα, αγαπημένα που έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από κάποιον άνθρωπο. Και, ναι, καλά κάνετε να πιστεύετε πως το μοσχάρι Wellington πήρε το όνομα του από τον 1ο Δούκα του Wellington!

Πίτσα Μαργαρίτα

Μάχες γίνονται για την προέλευση της πιο απλής και λιτής πίτσας που υπάρχει. Στην πραγματικότητα η πίτσα μαργαρίτα πήρε το όνομα της προς τιμήν της Βασίλισσας Μαργαρίτας του Savoy, η οποία επισκέφτηκε τη Νάπολη το 1889. Η ντομάτα, το τυρί και ο βασιλικός συμβολίζουν το κόκκινο, λευκό και πράσινο χρώμα της ιταλικής σημαίας.

Σαλάτα Caesar’s

Αν όποτε τρώτε σαλάτα Caesar’s σας έρχεται στο μυαλό ο Ιούλιος Καίσαρας, κακώς! Η αγαπημένη σαλάτα πολλών από εμάς, δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα αλλά με τον Chef Caesar Cardini του εστιατορίου Caesar στην Καλιφόρνια. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα βρεθεί στο πιάτο σας, ξέρετε ποιον πρέπει να σκεφτείτε…

Καρπάτσιο

Όσοι από εσάς ακούτε Καρπάτσιο και στο μυαλό σας έρχεται κάποιος Ιταλός Ζωγράφος από την εποχή της Αναγέννησης, τότε έχετε απόλυτο δίκιο! Το αγαπημένο πιάτο με το λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή κρέατος προέρχεται από τον Vittore Carpaccio που έζησε από το 1465 μέχρι το 1525. Πως όμως πήρε το όνομά του το πιάτο; Από το έντονο, ζωντανό κόκκινο χρώμα που έχει το μοσχάρι. Έμοιαζε πολύ με το κόκκινο που είχαν οι πίνακές του!

Μοσχάρι Wellington

Αποτελεί το αγαπημένο πιάτο της αγγλικής κουζίνας, και θα το συναντήσετε σε ακριβά εστιατόρια. Το μοσχάρι Wellington είναι ένα κομμάτι φιλέτου τυλιγμένο μέσα σε ζύμη και ανάμεσα απλώνεται πάστα μανιταριών. Το πιάτο αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον προσωπικό chef του Arthur Wellesley, του 1ου Δούκα του Wellington, που έζησε από το 1769 μέχρι το 1852 και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «ήρωας του Βατερλό».

Αυγά Benedict

Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Benedict που έδωσε το όνομά του στα αγαπημένα μας αυγά για brunch; Υπάρχουν δύο θεωρίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Η μία θέλει τον χρηματιστή Lemuel Benedict να έχει δημιουργήσει το συγκεκριμένο πιάτο μετά από ένα hangover στη Νέα Υόρκη το 1894, ενώ η δεύτερη, θέλει τον head chef Charles Ranhofer του εστιατορίου Delmonico να έχει φτιάξει αυτό το πιάτο με τα αυγά για τον χρηματιστή LeGrand Benedict.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…