5 πανεύκολες αλλά υπέροχες συνταγές με σύκα

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Είναι θρεπτικό, γεμάτο αντιοξειδωτικά και πολύ αγαπημένο. Το σύκο θεωρείται φθινοπωρινό φρούτο και για λίγο ακόμα μπορούμε να το απολαύσουμε μιας και η εποχή του σιγά σιγά τελειώνει. Ταιριάζει σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, γίνεται μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού, ενώ μπορεί να μπει μέχρι και σε πίτσα! Εδώ θα δούμε μερικές εύκολες συνταγές με φρέσκα σύκα (κατά προτίμηση βασιλικά) που τα αναδεικνύουν σε γευστικό πρωταγωνιστή!

Σύκα γεμιστά με κατίκι Δομοκού ή μανούρι και προσούτο

Υλικά:

10-12 μεγάλα σύκα

1 κεσεδάκι κατίκι Δομοκού ή μανούρι (200 γρ.)

6 φέτες προσούτο κομμένες στη μέση

6 ολόκληρα καρύδια χωρισμένα στη μέση

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε καλά το τυρί με το πιπέρι.

Πλένουμε τα σύκα καλά, τα σκουπίζουμε, τα χαράζουμε ελαφρώς από πάνω και τα γεμίζουμε με το μείγμα.

Βάζουμε μισό καρύδι σε καθένα από πάνω στο τελείωμα.

Τυλίγουμε το προσούτο γύρω από κάθε σύκο, το στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα και τοποθετούμε όλα τα σύκα μαζί σε ταψί.

Τα βάζουμε στο φούρνο όχι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και τα παρακολουθούμε μέχρι να λιώσουν το τυρί και το προσούτο οπότε και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Σαλάτα με σύκα, λιαστές ντομάτες και προσούτο

Υλικά:

6 σύκα κομμένα στη μέση

100 γρ. θρυμματισμένο ροκφόρ ή blue cheese

100 γρ. ρόκα πλυμένη

8 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση

8 φέτες προσούτο

2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο

20 κουκουνάρια

Λίγο ελαιόλαδο

Χυμός από μισό πορτοκάλι

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τη ρόκα σε μπολ.

Ρίχνουμε από πάνω το τυρί, τις φέτες προσούτο, τις λιαστές ντομάτες, τα σύκα και τα κουκουνάρια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα.

Tip: Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο μαύρο σουσάμι.

Σάντουιτς με γιδοτύρι και σύκα

Υλικά:

2 τσιαπάτες ή 2 μικρές μπαγκέτες

200 γρ. γιδοτύρι

3 κούτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι 2%

100 γρ. ρόκα

8 σύκα πλυμμένα και κομμένα κατά μήκος

Λίγες φέτες καπνιστή γαλοπούλα

2-3 κουτ. γλυκού μπαλσάμικο

1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το γιδοτύρι καλά με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Κόβουμε στη μέση τα δυο ψωμιά και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με μαχαίρι στη μέση για να γεμίσουμε τα σάντουιτς.

Αλείφουμε το μείγμα που φτιάξαμε στο ένα κομμάτι.

Βάζουμε από πάνω λίγη ρόκα, μερικές φέτες από την καπνιστή γαλοπούλα και τις φέτες από τα σύκα, αφού τα έχουμε περιχύσει προσεκτικά με το μπαλσάμικο.

Κλείνουμε με την άλλη φέτα ψωμί και τα σάντουιτς είναι έτοιμα.

Μπρουσκέτες με κατίκι Δομοκού και σύκα

Υλικά:

1 ψωμί χωριάτικο κομμένο σε φέτες

1 κεσεδάκι κατίκι Δομοκού

6 σύκα

1/3 φλιτζανιού μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:

Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμί.

Βάζουμε τα σύκα σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε ώσπου να «πιουν» τα υγρά τους.

Τα «σβήνουμε» με το κρασί.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στη συνέχεια τα κόβουμε σε φέτες.

Αλείφουμε τις φέτες ψωμί με το κατίκι και τοποθετούμε τα σύκα από πάνω. Συνοδεύουμε με λευκό κρασί.

Smoothie με σύκο

Υλικά:

½ κούπα γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

½ κούπα στραγγιστό γιαούρτι 2%

Παγάκια

4 σύκα καθαρισμένα

½ ώριμη μπανάνα

1 κουτ. σούπας μέλι

1 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λεμόνι

Λίγη κανέλα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το γάλα, το γιαούρτι, τα σύκα, τη μπανάνα και τον πάγο για 20’’ σε μπλέντερ. Προσθέτουμε το μέλι, το χυμό λεμόνι και ξαναχτυπάμε για άλλα 10’’. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με την κανέλα.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…