5 λανθασμένοι τρόποι πειθαρχίας στα παιδιά

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Πολλοί γονείς έρχονται σε άσχημη θέση όταν τα παιδιά τους συμπεριφέρονται με περίεργο τρόπο, δεν τηρούν τους κανόνες που γνωρίζουν ότι υπάρχουν, κάνουν αταξίες κλπ. Συνήθως, η άμεση αντίδραση είναι φωνές και τιμωρία.

Η έλλειψη πειθαρχίας πολλές φορές αντιμετωπίζεται με λανθασμένους τρόπους. Πάμε να δούμε 5 από αυτούς και πώς μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε:

  1. Εμπρός πίσω!

Η εύκολη υποχώρηση των γονιών μπροστά στα παιδιά τους. Ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος να κάνετε το παιδί σας να μην πειθαρχήσει: Να το απειλείτε με τιμωρίες που δεν θα πραγματοποιήσετε ποτέ. Όταν του ανακοινώνετε ότι θα φύγετε από το σπίτι του φίλου του σε περίπτωση που συνεχίσει να τον χτυπάει, τότε θα πρέπει να κάνετε την προειδοποίηση πραγματικότητα.

Λύση: Είναι σαφές ότι όταν κάποια συμπεριφορά του παιδιού είναι άσχημη, τότε θα πρέπει να υπάρχουν και συνέπειες. Γι’ αυτό, εφόσον το προειδοποιήσετε και βλέπετε ότι παρά την προειδοποίηση συνεχίζει να διατηρεί την άσχημη συμπεριφορά, θα πρέπει να εφαρμόσετε τις κυρώσεις σας. Έτσι δεν θα ακυρώσετε εσείς ο ίδιος τα λεγόμενα σας και το παιδί την επόμενη φορά που θα το προειδοποιήσετε θα ξέρει ότι το εννοείτε.

  1. Ο μπαμπάς άσπρο, η μαμά μαύρο

Η μαμά λέει το παιδί να πάει για ύπνο, ο μπαμπάς λέει ότι μπορεί να καθίσει λίγο ακόμη. Σίγουρα ένα ζευγάρι που διαφωνεί στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού του είναι σύνηθες. Όμως, όσο κι αν διαφωνείτε με τον/τη σύντροφό σας, θα πρέπει να αποφύγετε να συγκρουστείτε μπροστά στο παιδί και να υιοθετήσετε μια κοινή στάση. Έτσι θα αποφύγετε να είναι κάποιος από τους δυο «ο κακός της υπόθεσης».

Λύση: Συζητήστε τη διαφωνία σας όταν το παιδί δεν θα είναι παρόν και προσπαθήστε να διαμορφώσετε και να συμφωνήσετε στην τήρηση κοινών κανόνων, τους οποίους θα ακολουθείτε όσον αφορά τη διαπαιδαγώγησή του. Σε περίπτωση που διαφωνείτε ξανά, θα πρέπει να θυμάστε και να εφαρμόσετε τους συμφωνημένους κανόνες.

3. Ένα μικρό «δωράκι»

Η δωροδοκία είναι ένα μέσο το οποίο χρησιμοποιούν οι γονείς πολύ συχνά προκειμένου να πετύχουν τη συνεργασία του παιδιού τους. Μια σοκολάτα, μια βόλτα ή ακόμη κι ένα μεγαλύτερο δώρο προκειμένου να κάνουν κάτι συγκεκριμένο.

Λύση: Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε κάτι και να έχει διάρκεια είναι η επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς. Αντί να τάξουμε στο παιδί κάτι για να κάνει αυτό που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να κάνει, καλό θα ήταν να τα επιβραβεύσουμε για μία προηγούμενη παρόμοια συμπεριφορά του και να του πούμε πόσο περήφανοι είμαστε που το κατάφερε τότε. Επομένως, θα τα καταφέρει και τώρα.

4. Ο γονιός «ωρολογιακή βόμβα»

Είναι σύνηθες οι γονείς -άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- να χάνουν την ψυχραιμία και την υπομονή τους βλέποντας το παιδί να κάνει κάτι που δεν πρέπει. Συνήθως αυτό οδηγει σε φωνές, υστερίες, απειλές ή ακόμα και βρισιές.

Λύση: Εάν αισθανόμαστε ότι πλησιάζει η ώρα που θα ξεσπάσουμε και θα χάσουμε την ψυχραιμία μας, ζητάμε από το παιδί να μείνει λίγο χρόνο μόνο του καθώς κάνουμε κι εμείς το ίδιο για να ηρεμήσουμε. Είναι σημαντικό να ηρεμήσουμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας. Ακόμη κι αν χάσαμε την ψυχραιμία μας και κάναμε πράγματα που δεν έπρεπε, είναι καλό να του μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας και να  δώσουμε μια εξήγηση όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο χάσαμε τον έλεγχο. Αν χρειαστεί, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξοικειωθεί με τα δύσκολα συναισθήματα και να καταλάβει ότι η συγγνώμη μπορεί να ζητηθεί και από τους “μεγάλους”.

5. Η τιμωρία έρχεται πάντα στην ώρα της

Οι συνέπειες και η τιμωρία που προκύπτει από μια άσχημη συμπεριφορά του παιδιού θα πρέπει να έρχονται και να πραγματοποιούνται άμεσα. Διαφορετικά, δεν έχει κανένα νόημα καθώς μια “καθυστερημένη” συνέπεια περισσότερο μπερδεύει το παιδί παρά το συνετίζει.

Λύση: Τα παιδιά αναζητούν μια σωστή τιμωρία για την αταξία τους σαν ένα όριο για την συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε οι συνέπειες της πράξης τους να έρθουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Εάν αφήνουμε την τιμωρία «για το βράδυ» ή «αργότερα», το παιδί μπορεί να είναι αναστατωμένο όλη την υπόλοιπη μέρα, καθότι θα βιώνει σύγχυση σχετικά με το μέγεθος της τιμωρίας και σχετικά με το τι θα ακολουθήσει.

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…