5 comfort food για τις στιγμές που θες κάτι λαχταριστό σε λίγο χρόνο

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο τον όρο “comfort food”. Τι είναι; Είναι αυτή η κατηγορία φαγητών που δεν χρειάζονται ούτε κάποια τρομερή προετοιμασία ούτε πολύ χρόνο να μαγειρευτούν. Είναι γεύσεις και υφές “οικείες” στον ουρανίσκο μας γι’ αυτό και μας δίνουν την αίσθηση της “άνεσης”.

Πάμε να δούμε μερικές εύκολες, γρήγορες και λαχταριστές συνταγές για να φτιάξεις με υλικά που μπορεί να έχεις ήδη στα ντουλάπια και το ψυγείο σου.

5 comfort food για τις στιγμές που θες κάτι λαχταριστό σε λίγο χρόνο

Σκορδόψωμο με τυρί

Υλικά

  • 1 φρατζόλα ψωμί με προζύμι
  • ½ φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι ρεγκάτο τριμμένο

Για το βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο:

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Αλάτι
  • Φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  2. Αναμειγνύουμε το βούτυρο λιωμένο, με το σκόρδο, το αλάτι και τον μαϊντανό.
  3. Με ένα μεγάλο μαχαίρι ψωμιού κόβουμε το ψωμί διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε ρόμβους χωρίς όμως να κόβουμε τη φρατζόλα ως κάτω.
  4. Ανοίγουμε με τα δάχτυλα τις σχισμές του ψωμιού και ραντίζουμε με το αρωματισμένο βούτυρο. Παράλληλα, γεμίζουμε τις εσοχές με τριμμένο τυρί.
  5. Αλείφουμε την επιφάνεια της φρατζόλας με το υπόλοιπο βούτυρο και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο να λιώσει το ψωμί.
  7. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά ακόμη.

5 comfort food για τις στιγμές που θες κάτι λαχταριστό σε λίγο χρόνο

Μακαρονάδα με κολοκύθα και φέτα

Υλικά

  • 500 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • ½ κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 200 γρ. φέτα
  • 500 γρ. λιγκουίνι ή άλλα ζυμαρικά της επιλογής μας
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι &φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, την πάπρικα, τη φέτα κομμένη σε κυβάκια, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°Cστις αντιστάσεις για 50 λεπτά.
  2. 10 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος της κολοκύθας, ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και βράζουμε για 1 λεπτό λιγότερο από τον μικρότερο χρόνο που αναφέρει η συσκευασία.
  3. Μόλις βγει η κολοκύθα από τον φούρνο πιέζουμε ελαφρώς με ένα πιρούνι να λιώσουν κάποια κομμάτια της κολοκύθας και της φέτας.
  4. Προσθέτουμε 100 ml νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών στο πυρίμαχο σκεύος, τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα .
  5. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον φέτα θρυμματισμένη από πάνω και σερβίρουμε.

5 comfort food για τις στιγμές που θες κάτι λαχταριστό σε λίγο χρόνο

Κοκκινιστή σούπα με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

  • 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι ή ένα πακέτο λεπτό μακαρόνι σπασμένο με τα χέρια μας σε μικρά κομματάκια ή ένα πακέτο κριθαράκι (διάλεξε το αγαπημένο σου ζυμαρικό.)
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτί πελτέ ντομάτας ή κομματάκια ντομάτας

Εκτέλεση

  1. Παίρνουμε μία βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζουμε νερό μέχρι τη μέση. Ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και αφήνουμε το νερό να βράσει καλά.
  2. Μόλις βράσει το νερό, βάζουμε μέσα το ζυμαρικό της επιλογής μας μέχρι να γίνουν. Δέκα λεπτά πριν βράσουν καλά, ρίξε μέσα τη ντομάτα και τη ζάχαρη και άσε το να πάρει μία βράση μέχρι να γίνει η ντομάτα.
  3. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και σερβίρουμε.

5 comfort food για τις στιγμές που θες κάτι λαχταριστό σε λίγο χρόνο

Σούπα με τορτελίνια

Υλικά

  • 1 πακέτο τορτελίνια
  • 140 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Παρμεζάνα τριμμένη για σερβίρισμα
  • Αλάτι, πιπέρι, βασιλικό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό να βράζει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε τα τορτελίνια.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πελτέ, το στραγγιστό γιαούρτι, το σκόρδο, το λάδι, αλάτι πιπέρι και βασιλικό.
  3. Μόλις βράσουν τα τορτελίνια, βάζουμε στην κατσαρόλα το μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και κλείνουμε το καπάκι.
  5. Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα από πάνω.

5 comfort food για τις στιγμές που θες κάτι λαχταριστό σε λίγο χρόνο

Ρυζόγαλο με πορτοκάλι

Υλικά

  • 200 γρ. ρύζι γλασέ
  • ⅓ κ.γ. αλάτι
  • 1500 ml ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. σιρόπι αγαύης
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 γρ. βούτυρο
  • κανέλα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε το ρύζι με κρύο νερό σε λεπτό σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
  2. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το ρύζι, το αλάτι και 250 ml ρόφημα σόγιας και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί το ρόφημα (περίπου 5-6 λεπτά).
  3. Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και 250 ml ρόφημα ακόμα και ανακατεύουμε συνέχεια και πάλι μέχρι να απορροφηθούν από το ρύζι.
  4. Σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο ρόφημα (250 ml τη φορά) και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια, για περίπου 35-45 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ροφήματος από το ρύζι και η υφή του μείγματος να γίνει πηχτή και κρεμώδης.
  5. Προς το τέλος προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και μεταφέρουμε σε ατομικά μπολάκια.
  6. Μπορούμε να σερβίρουμε το ρυζόγαλο χλιαρό, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο από το ψυγείο, πασπαλίζοντάς το με κανέλα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.