5 μπαχαρικά που βοηθούν στην καλή υγεία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Μπορεί να τα έχουμε στο μυαλό μας μόνο για να νοστιμίζουν το φαγητό, όμως τα μπαχαρικά είναι πολλά παραπάνω. 

Πιπέρι 

Το πιο δημοφιλές μπαχαρικό που μπαίνει σχεδόν σε όλα τα φαγητά όπως σάλτσες, κόκκινα κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια. Περιέχει μια ουσία την πιπερίνη, που έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό μας σύστημα, ενώ αποτελεί φυτική πηγή σιδήρου. Εκτός από το κλασσικό μαύρο πιπέρι, υπάρχουν αρκετοί τύποι όπως: πράσινο, λευκό, κόκκινο, ροζ, καγιέν και σιτσουάν (δημοφιλές στην κινέζικη κουζίνα).

Κανέλα 

Φημισμένη όχι μόνο για τη γεύση της, αλλά και για την αντιοξειδωτική της δράσης, η κανέλα, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως γιατρικό για όσους πάσχουν από διαβήτη καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Καταπολεμά την αρθρίτιδα, ενδυναμώνει την εγκεφαλική λειτουργία, μειώνει τις φλεγμονές και έχει και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Κύμινο 

Γνωστό και αυτό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό για άριστη πέψη. Χρησιμοποιείται κατά κόρον από διαβητικούς, είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, βιταμίνης Α και C και καταπολεμά αποτελεσματικά το άσθμα και τη βρογχίτιδα.

Κουρκουμάς 

Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του, καθιστά τον κουρκουμά ένα φυσικό κορτιζονούχο φάρμακο χωρίς τις παρενέργειες της κορτιζόνης. Καταπολεμά τα εγκεφαλικά επεισόδια, το Αλτσχάιμερ και τα καρδιακά επεισόδια ενώ σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί το νούμερο ένα μπαχαρικό κατά της δημιουργίας καρκινικών κυττάρων.

Κάρι 

Το κάρι σε σκόνη περιέχει κουρκουμίνη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων. Η κουρκουμίνη σχετίζεται επίσης με επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και με την ενίσχυση της μνήμης, γι’ αυτό και σχετίζεται με προστασία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.