Σας ζητάει το παιδί σας συχνά γλυκό και αρκετές φορές δεν μπορείτε να του αντισταθείτε; Γι’ αυτό είμαστε εδώ να …
5 θρεπτικά γλυκά για παιδιά με ΜΗΔΕΝ ζάχαρη!
Πώς μπορεί το γλυκό να γίνει μια υγιεινή συνήθεια και να το απολαμβάνουν άφοβα τα παιδιά, χωρίς να ανησυχούν οι γονείς;
Τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά. Και κάπου εδώ ξεκινά ο εφιάλτης των γονιών, που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτή την έντονη επιθυμία των παιδιών για ζάχαρη. Να κρύβουν τα γλυκά και να τα δίνουν στα παιδιά με το σταγονόμετρο ή μήπως να είναι λίγο πιο χαλαροί;
Οι οδηγίες των ειδικών είναι ξεκάθαρες: αν ένα παιδί είναι κινητικό και φυσιολογικού βάρους, μπορεί να τρώει ακόμη και κάθε μέρα ένα μικρό γλυκό, κατά προτίμηση ως απογευματινό σνακ, όχι όμως αντικαθιστώντας το κανονικό του γεύμα.
Αν ένα παιδί έχει περιττά κιλά, και πάλι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα γλυκά από τη διατροφή του, κυρίως επειδή στα παιδιά οι τροφές που απαγορεύονται γίνονται ακόμη πιο επιθυμητές. Μπορούμε να του επιτρέψουμε να τρώει κάποιο γλυκό 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.
Ωστόσο, υπάρχει τρόπος ακόμα και ένα παχουλό παιδί να απολαύσει άφοβα έναν γλυκό πειρασμό! Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες «έξυπνες» λύσεις, μερικά υγιεινά σνακ που θα ικανοποιήσουν την επιθυμία του παιδιού για γλυκό και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνουν τον οργανισμό του με έξτρα ζάχαρη και περιττές θερμίδες.
Δείτε τις συνταγές:
- Πίτσα φρούτων
Υλικά
- Έτοιμη ζύμη για πίτσα
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- 200 γρ. γιαούρτι
Για επικάλυψη:
Φρούτα της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση φρούτα εποχής:
- ½ μήλο
- ½ αχλάδι
- 1 ακτινίδιο
- 6 φράουλες
Εκτέλεση:
Ψήνουμε την έτοιμη ζύμη για πίτσα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αφαιρούμε από τη φωτιά, απλώνουμε το γιαούρτι και τοποθετούμε σκόρπια τα φρούτα που έχουμε επιλέξει.
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ελαιόλαδο και το νερό για να κάνουμε το σιρόπι, το οποίο το ρίχνουμε πάνω στην πίτσα φρούτων.
- Τρουφάκια καρύδας
Υλικά:
- 1 φλ. γεμάτο ψιλοαλεσμένη αμυγδαλόψιχα
- ½ φλ. ινδική καρύδα
- ¼ φλ. γάλα
- 2 κ.σ κακάο
- 2 κ.σ βούτυρο λιωμένο
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα πολτοποιημένα
- ινδική καρύδα για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Αν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδα.
Πλάθουμε σοκολατάκια σε μέγεθος μπουκιάς. Τα κυλάμε στην τριμμένη καρύδα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο.
- Μπισκότα με ταχίνι και βρώμη
Υλικά:
- 100γρ. ταχίνι με κακάο
- 120γρ. μέλι
- 120γρ. νιφάδες βρώμης
- μια χούφτα cranberries ή σταφίδες
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Το ταχίνι και το μέλι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων.
Την πλάθουμε σε ρολό σαν να φτιάχνουμε σαλάμι και τη βάζουμε για 5 λεπτά στην κατάψυξη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και κόβουμε τη ζύμη σε ροδέλες.
Τοποθετούμε τις ροδέλες σε αντικολλητικό ταψί. Ψήνουμε για 10 λεπτά, έτσι ώστε τα μπισκότα να είναι σχετικά τραγανά.
- Κέικ γιαουρτιού με λεμόνι
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. μέλι
- 200 γρ, γιαούρτι στραγγιστό
- 80 ml ελαιόλαδο
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια (χυμός και ξύσμα)
- 1 ½ κ.γ baking powder
- 1 κ.γ baking soda
- μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά, το μέλι και το λάδι στον κάδο του μίξερ. Ξύνουμε τη φλούδα των λεμονιών. Την προσθέτουμε στο μείγμα μας μαζί με το γιαούρτι και χτυπάμε για άλλα δυο λεπτά.
Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι μαζί με το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρευστη ζύμη.
Απλώνουμε το μείγμα του κέικ σε μια φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
- Τσιπς Μπανάνας
Υλικά:
- 3 μπανάνες
- 1 ή 2 λεμόνια σε χυμό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80-100 ºC. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις μπανάνες και τις τοποθετούμε σε ένα χαρτί ψησίματος, όσο πιο κοντά γίνεται, αλλά χωρίς να αγγίζει η μία φέτα την άλλη.
Ρίξτε χυμό λεμονιού στις φέτες μπανάνας και τοποθετήστε το ταψί σας στο φούρνο. Ψήστε τις μπανάνες για 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο, ανάλογα με το πόσο τραγανές τις θέλετε.