5 ιστορικά «γεγονότα» που πίστεψες κι εσύ αλλά αποδείχθηκαν ψεύτικα

Συντάκτης: Flowmagazine

Στη λίστα θα βρεις τις πιο διαδεδομένες ιστορικές παρανοήσεις που επιβιώνουν –ειδικά μέσω των social media– μέχρι και σήμερα.

Όσοι δεν μαθαίνουν από την ιστορία είναι καταδικασμένοι να τη διαβάζουν ξανά και ξανά. Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, έχει να κάνει με το τι γίνεται με εκείνους που νομίζουν ότι μαθαίνουν ιστορία, αλλά στην πραγματικότητα διαβάζουν μύθους. Η απάντηση είναι απλή: διαδίδουν –χωρίς να το γνωρίζουν– ιστορικά fake news.

Ορισμένα από αυτά τα fake news, μάλιστα, είναι τόσο γνωστά που έχουν περάσει στην ιστορία ως πραγματικά. Δεν είναι. Στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε από τις όχι και τόσο διαδεδομένες μέχρι τις πιο δημοφιλείς παρανοήσεις που επιβιώνουν -ειδικά μέσω των social media– μέχρι και σήμερα.

Οι μάγισσες του Σάλεμ στην πυρά

Αν και 20 διαφορετικοί άνθρωποι καταδικάστηκαν πράγματι για μαγεία κατά τη διάρκεια των διαβόητων ακροάσεων του Σάλεμ από το 1692 έως το 1693, κανένας από αυτούς δεν κάηκε στην πυρά.

Πιο συγκεκριμένα, 19 άτομα (14 γυναίκες και 5 άνδρες) απαγχονίστηκαν, πέθαναν στη φυλακή ή λιθοβολήθηκαν. Η σύγχυση προέρχεται από το γεγονός ότι όσοι κρίνονταν ένοχοι για μαγεία στην Ευρώπη καίγονταν στην πυρά. Κάτι τέτοιο στην Αμερική, δεν έγινε ποτέ.

Η ισπανική γρίπη δεν προήλθε από την Ισπανία

Mindblowing! Η ασθένεια αυτή, που αρχικά ονομάστηκε «γρίπη των τριών ημερών», σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους το 1918, 34 εκατομμύρια περισσότερους από τους νεκρούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η φήμη πιθανότατα ξεκίνησε επειδή η Ισπανία χτυπήθηκε νωρίς και σκληρά από την ασθένεια, σύμφωνα με το History Channel ενώ ακόμη και ο βασιλιάς της Ισπανίας προσβλήθηκε από αυτή. Είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε από πού ξεκίνησε η ενδημική ασθένεια, αλλά ίσως, το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην κομητεία Χάσκελ του Κάνσας.

Η Κλεοπάτρα ήταν Αιγύπτια

Όχι, δεν ήταν. Αν και κυβέρνησε την Αίγυπτο, ως μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων ήταν στην πραγματικότητα Μακεδόνισσα Ελληνίδα. Το όνομά της σημαίνει «τιμή του πατέρα» ή «δόξα του πατέρα της» και ήταν η πρώτη από τη γενιά της που έμαθε την αιγυπτιακή γλώσσα. Μάλιστα, έκανε και πολλές προσπάθειες να υιοθετήσει τα έθιμα των υπηκόων της.

Οι Βίκινγκς δεν φορούσαν κράνη με κέρατα

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δεν δείχνουν κανένα ίχνος κερασφόρου. Οι τοποθεσίες θανάτου αντίθετα μας λένε ότι οι περισσότεροι πολεμιστές των Βίκινγκς ήταν γυμνοί ή φορούσαν δερμάτινο κάλυμμα κεφαλής.

Αυτή η δημοφιλής, αν και ψευδής, εικόνα των εύσωμων ανδρών που βαδίζουν στη μάχη με κέρατα χρονολογείται προφανώς από το 1800, όταν ο Σουηδός καλλιτέχνης Gustav Malmströmstems συμπεριέλαβε την εικόνα αυτή στο έργο του. Ορισμένες από τις πιο γνωστές όπερες περιλάμβαναν επίσης κοστούμια με κέρατα.

Ο Albert Einstein δεν ήταν καλός στα μαθηματικά

Αν και συχνά αναφέρεται ως απόδειξη της ταπεινού του ξεκινήματος, ο Einstein δεν απέτυχε στα μαθηματικά. Μάλιστα, το ξεκαθάρισε το 1935 όταν διάβασε έναν τίτλο σε κάποιο περιοδικό που ισχυριζόταν ότι δεν ήταν καλός σε αυτά.

Το συγκεκριμένο fake news συχνά το διαβάζουμε σε κείμενα που θέλουν να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους ώστε να μην αφήνουν τις πρώιμες αποτυχίες να τους επηρεάσουν.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…