Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια υγιεινή επιλογή για τον οργανισμό μας. Τι συμβαίνει όμως όταν είναι εμποτισμένα με …
4 βήματα για να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε μια σωστή αποτοξίνωση, ώστε να αποβάλλουμε τις χημικές ουσίες.
Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες των φρούτων και των λαχανικών
Απολαύστε τα λαχανικά σας χωρίς χημικές ουσίες στην επιφάνειά τους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μόνο ένας στους δέκα Αμερικανούς καταναλώνει την ημερήσια δόση φρούτων και λαχανικών που συνιστούν οι ειδικοί. Ενώ οι αποτοξινωτικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών είναι καλά εδραιωμένες, ένας διαιτολόγος λέει ότι τα προϊόντα μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ωφέλιμα με το σωστό πλύσιμο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των προϊόντων κάτω από νερό βρύσης δεν αρκεί για να τα καθαρίσει από τα φυτοφάρμακα και άλλες πιθανώς επικίνδυνες χημικές ουσίες, στις οποίες εκτίθενται κατά την καλλιέργεια και τη συγκομιδή. «Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σε φρούτα και λαχανικά είναι τα ζιζανιοκτόνα, τα μυκητοκτόνα, τα εντομοκτόνα και τα βακτηριοκτόνα», εξήγησε η διαιτολόγος Jessica Shand.
Μια πρόσφατη ανάλυση της Environmental Working Group, ενός οργανισμού που υποστηρίζει μια καθαρότερη προμήθεια τροφίμων, διαπίστωσε ότι ένα εκπληκτικό 75% των συμβατικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών περιείχε κατάλοιπα πιθανώς επιβλαβών χημικών ουσιών.
Το σωστό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών
Η Shand αναφέρει ότι ενώ η αφαίρεση της φλούδας από τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών, αφαιρεί επίσης τις φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι, η Shand έχει ενσωματώσει μια «αποτοξίνωση» προϊόντων στην καθημερινή της ρουτίνα ευεξίας.
Εξηγεί ότι το σωστό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να ελαχιστοποιήσει την έκθεση σε μολυσματικές ουσίες, ειδικά στις χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Η Shand αναφέρει ότι αυτές οι χημικές ουσίες είναι «μιμητές ορμονών», που σημαίνει ότι έχουν παρόμοια δομή με τις ορμόνες του σώματος, ειδικά τα οιστρογόνα. «Έχουν τη δύναμη να μιμούνται, να μπλοκάρουν ή να παρεμβαίνουν στις κύριες σεξουαλικές ορμόνες σας», είπε. «Πλένοντας σωστά τα λαχανικά σας, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση και να υποστηρίξετε τις ορμόνες σας».
Έχουν και τα βιολογικά τρόφιμα μολυσματικούς παράγοντες
Και προσοχή, τα ακριβά βιολογικά τρόφιμα δεν είναι απαλλαγμένα από χημική μόλυνση. «Η έκθεση στις τοξίνες αποτελεί λιγότερο πρόβλημα στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αλλά τα προϊόντα εξακολουθούν να χειρίζονται και να εκτίθενται σε άλλους πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες, οπότε είναι καλύτερο να πλένετε τα πάντα πριν τα φάτε», εξηγεί η Shand. Προτρέπει επίσης να πλένονται οι σαλάτες που βρίσκονται σε σακούλα και τα προϊόντα που πωλούνται ως «πλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση».
Η μέθοδος αποτοξίνωσης φρούτων και λαχανικών της Jessica Shand
- Τοποθετήστε τα προϊόντα σε έναν καθαρό νεροχύτη γεμάτο με φρέσκο νερό. Το φιλτραρισμένο νερό είναι προτιμότερο. Ρίξτε ένα μέρος μηλόξιδο ή απλώς μια μεγάλη γουλιά σε τρία μέρη νερό. Το μηλόξιδο είναι πλούσιο σε αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθιστώντας το μια ιδανική φυσική πηγή τροφής για την αποτοξίνωση των προϊόντων σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού σε δύο φλιτζάνια νερού.
- Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα λαχανικών, βουρτσίστε απαλά κάθε κομμάτι λαχανικού και στη συνέχεια αφήστε το να μουλιάσει για 15 λεπτά. Τέλος, ξεπλύνετε. Αν πλένετε μούρα, προσθέστε τα σε ένα σουρωτήρι και βυθίστε τα στο νερό το πολύ για 5 λεπτά – αν μείνουν για περισσότερο χρόνο θα γίνουν πουρές».
- Αφαιρέστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τον νεροχύτη και στεγνώστε τα με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα σε μια πετσέτα για μία ώρα.
- Μεταφέρετε τα προϊόντα σε γυάλινα και όχι σε πλαστικά, δοχεία για να παραμείνουν φρέσκα περισσότερο.