3 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν είσαι ένας άντρας που δεν έχει ιδέα πώς να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τα ευρήματα αυξανόμενου όγκου ερευνών καταδεικνύουν το γιατί οι περισσότεροι άνδρες δεν πηγαίνουν σε θεραπεία και πώς μπορούν να το αλλάξουν αυτό – για το καλό της δικής τους ευημερίας και των ανθρώπων γύρω τους.

Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές ρώτησαν περίπου 800 άνδρες με αυτοαναφερόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας σχετικά με τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αναζήτηση θεραπείας. Τα αποτελέσματα: Το 80% των ανδρών δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι “πολλοί άνθρωποι αισθάνονται θλιμμένοι και πεσμένοι” και ότι δεν ήξεραν “τι να αναζητήσουν σε έναν θεραπευτή”, ενώ το 73% εξέφρασε την ανάγκη “να λύσει κανείς τα προβλήματά του μόνος του”.

Η εύρεση ενός θεραπευτή που είναι κατάλληλος και μπορεί να παρέχει στους άνδρες την ειδική για το φύλο φροντίδα και θεραπεία ψυχικής υγείας που τους αξίζει μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά για αυτούς, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές μας.

Αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεστε εδώ -είστε ένας άνδρας που θέλει να αισθάνεται καλύτερα και να τα καταφέρνει καλύτερα, και πιστεύετε ότι το να πάτε σε θεραπεία θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή σας- κάνετε μια πολύ καλή αρχή. Στην πραγματικότητα, έχετε ξεπεράσει το μεγαλύτερο εμπόδιο: αποφασίσατε ότι θέλετε να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία.

Αξιοποιήστε στο έπακρο την αρχική σας συζήτηση

Αφού καταρτίσετε μια λίστα με τους θεραπευτές που σας ενδιαφέρουν, το επόμενο βήμα είναι να τους στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να τους καλέσετε για να εξηγήσετε εν συντομία γιατί αναζητάτε θεραπεία -για παράδειγμα, η δουλειά σας σας φαίνεται υπερβολική ή θέλετε να βελτιώσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας- και να ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητά τους, καθώς και για τις τυπικές αμοιβές και τις απαιτήσεις ασφάλισης. Εάν δέχονται νέους πελάτες και το κόστος ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας, μπορείτε στη συνέχεια να ζητήσετε μια επίσκεψη.

Αυτή η πρώτη συνομιλία είναι μερικές φορές δωρεάν (ανάλογα µε τον πάροχο) και συνήθως αποτελείται από ένα σύντομοτηλεφώνημα. Ο στόχος είναι να σας δώσει μια αίσθηση της προσέγγισης και της προσωπικότητας του θεραπευτή, καθώς και να τον βοηθήσει να προσδιορίσει αν οι δεξιότητές του ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε ερωτήσεις. Μπορείτε να ρωτήσετε έναν θεραπευτή ό,τι θέλετε. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη θεραπευτική σχέση, και μια ασφαλής και αποτελεσματική σχέση απαιτεί διαφάνεια και ειλικρίνεια. Μια έξυπνη ερώτηση για να ξεκινήσετε: “Έχετε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους σαν εμένα με παρόμοια θέματα;” Αυτό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση της εμπειρίας του θεραπευτή και της εμπιστοσύνης του στην ικανότητά του να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας. “Πόσο ενεργός είστε ως θεραπευτής κατά τη διάρκεια των συνεδριών;” είναι μια άλλη καλή ερώτηση, καθώς η απάντησή τους μπορεί να βοηθήσει να διευκρινιστεί πώς λειτουργεί ο θεραπευτής και ποιους ρόλους μπορεί να αναλάβετε και οι δύο στην πορεία.

Μετά την αρχική σας συνομιλία, θα πρέπει τουλάχιστον να αισθάνεστε ότι σας έχουν καλύψει. Αν όχι; Συνεχίστε να ψάχνετε. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να προτιμήσετε την πρώτη σας επιλογή, ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψετε στο τραπέζι του σχεδιασμού, αλλά αξίζει να είστε επιλεκτικοί -ή, τουλάχιστον, να εξετάσετε μερικές επιλογές πριν προχωρήσετε. Επενδύετε τον χρόνο, τα χρήματα και την ενέργειά σας σε αυτή τη σχέση και πρέπει να αισθάνεστε καλά, αλλιώς μάλλον δεν θα πάρετε αυτό που θέλετε και χρειάζεστε από αυτήν.

Μην περιμένετε μια γρήγορη λύση

Τα πολιτιστικά στεγανά σχετικά με τον ανδρισμό συχνά λένε στους άντρες ότι πρέπει να είναι δυνατοί, αποτελεσματικοί και επιτυχημένοι άνθρωποι. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνδρες πηγαίνουν στη θεραπεία περιμένοντας συγκεκριμένες και γρήγορες λύσεις σε πολύπλοκα ζητήματα της ζωής τους. Το θέμα είναι ότι τα προβλήματά σας δεν αναπτύχθηκαν μέσα σε μια νύχτα, οπότε μία ή δύο συνεδρίες με έναν θεραπευτή πιθανότατα δεν πρόκειται να τα διορθώσουν. Αυτό ισχύει σίγουρα για σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το τραύμα και οι διαταραχές χρήσης ουσιών.

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τι συνεπάγεται η θεραπεία μπορεί να είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο στην επιτυχή φροντίδα ψυχικής υγείας. Συν τοις άλλοις, αν είστε κάποιος που δυσκολεύεται να ανοιχτεί (ίσως έχετε την τάση να κλείνεστε ή να ελαχιστοποιείτε το πώς αισθάνεστε), αυτή η ψυχολογική θωράκιση μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να σπάσει καθώς αρχίζετε να χτίζετε μία σχέση και να αισθάνεστε άνετα με τον θεραπευτή σας. Γι’ αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο να σκέφτεστε τη θεραπεία ως μαραθώνιο και όχι ως σπριντ.

Προσπαθήστε όσο καλύτερα μπορείτε να αναγνωρίσετε, να κατανοήσετε και να διατυπώσετε τις ανάγκες σας στον θεραπευτή σας και να κάνετε ένα βήμα τη φορά, μια συνεδρία τη φορά και μια μέρα τη φορά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.