37 νέοι επιστήμονες στη διάσωση της λίμνης της Καστοριάς
Τη διάσωση της λίμνης της Καστοριάς έβαλαν ως στόχο 37 νέοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων με τη δημιουργία της Εθελοντικής Ομάδας Επιστημόνων Νομού Καστοριάς. Στη συγκρότηση της ομάδας συμμετείχαν ιχθυολόγοι, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι,γεοπόνοι, δασολόγοι, χημικοί μηχανικοί, ένας χημικός πετρελαίου και άλλοι κάτοικοι της Καστοριάς.
Βασικό μέλημα της ομάδας των επιστημόνων είναι η εξάπλωση της δράσης τους σε ολόκληρη την περιοχή της Καστοριάς. Πρωταρχική ενέργεια τους αποτελεί η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών τους σε περιβαλλοντικά θέματα και συγκεκριμένα την προστασία της λίμνης. Παράλληλα ενημερώνουν την τοπική ηγεσία και τους τοπικούς φορείς για το μέγεθος του προβλήματος και τις συνέπειες του με στόχο την άμεση δρομολόγηση ενεργειών.
Αν και έχουν δοθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες και σχέδια προστασίας της λίμνης, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι δυσάρεστη. Το πρόβλημα μάλιστα επιδεινώθηκε τον τελευταίο καιρό καθώς φυτοπλαγκτόν κάλυψε την επιφάνεια της λίμνης και προκάλεσε έντονη δυσοσμία. Όλα αυτά καθιστούν αδύνατη κάθε προσπάθεια αλιευτικής δραστηριότητας.
Οι αρμόδιοι του τμήματος Περιβάλλοντος της ΝΑ Καστοριάς θεωρούν πως το πρόβλημα του ευτροφισμού (περιβαλλοντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους λόγω υπερσυγκέντρωσης θρεπτικών ουσιών) είναι αισθητικής φύσεως. Γι’ αυτό δεν πιστεύουν πως μπορεί να βρεθεί τρόπος ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Ωστόσο μέλη εθελοντικών ομάδων επεξεργάστηκαν αρκετές μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί ανά τον κόσμο για την προστασία, τον καθαρισμό και την εξυγίανση των λιμνών. Παρουσίασαν 7 λύσεις, εφαρμόσιμες όπως πιστεύουν, για το πρόβλημα της Καστοριάς. Τρείς μέθοδοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα της λίμνης της Καστοριάς είναι:
- Η υπεροξυγόνωση των υδάτων
- η εκτροπή χειμάρρων-ρευμάτων
- η κομποστοποίηση του ιζήματος
Η λίμνη αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης για την περιοχή, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της στην γεωργία της περιοχής. Παράλληλα, αρκετές οικογένειες ζουν από αυτήν καθώς ασχολούνται με την αλιεία. Η Εθελοντική Ομάδα Επιστημόνων Νομού Καστοριάς κάνει το πρώτο βήμα και επιδιώκει την άμεση έναρξη ενεργειών, ώστε η λίμνη να αποτελέσει και πάλι καθαρή «πηγή ζωής» για την Καστοριά.