Έτσι μπορείτε να φτιάξετε και εσείς τη δική σας βιβλιοθήκη στο σπίτι, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει ολόκληρη η οικογένεια. …
3 υπέροχα βιβλία που ίσως περνούν απαρατήρητα
Σας παρουσιάζουμε τρία βιβλία Ελληνίδων λογοτέχνιδων που σίγουρα αξίζει να τα διαβάσετε και να τα αφήσετε να σας ταξιδέψουν σε έρωτες μεγάλους, αδύναμους, ανελεύθερους, αναρχικούς, τραγικούς.
Η ανάγνωση ενός βιβλίου βοηθάει στην πνευματική και ψυχική ισορροπία ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα μειώνει τα επίπεδα του στρες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και αναπτύσσει την κριτική σκέψη· αυτά είναι μερικά από τα οφέλη που προσφέρει ένα βιβλίο.
Κλασικοί λογοτέχνες, δοκίμια, μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές. Πόσα διαμάντια όμως κρύβονται στα σκουριασμένα ράφια των βιβλιοθηκών τα οποία δεν πρόσεξε κανείς ή θεωρήθηκαν ότι δεν αξίζουν; Σας παρουσιάζουμε τρία βιβλία Ελληνίδων λογοτέχνιδων που σίγουρα αξίζει να τα διαβάσετε και να τα αφήσετε να σας ταξιδέψουν σε έρωτες μεγάλους, αδύναμους, ανελεύθερους, αναρχικούς, τραγικούς.
1ο : «Η αγάπη άργησε μια μέρα», από τη Λιλή Ζωγράφου
«Είμαι νεκρή, Πηνελόπη. Όχι ακόμα εγώ, θα γίνει κι αυτό, μα η ζωή μου έφυγε από το ληστεμένο κορμί μου[…]Θέλω να με βοηθήσεις να πεθάνω, έρημη όπως μ ’άφησε χωρίς παιδική ηλικία κι εφηβικό έρωτα»
Λιλή Ζωγράφου, μία πασίγνωστη Ελληνίδα λογοτέχνης μεταξύ άλλων, με κεντρικό θέμα των έργων της να είναι η ελευθερία σε κάθε τομέα, καταπιάνοντας πάντοτε τη γυναικεία θέση στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Το πιο γνωστό της έργο είναι «Η Συβαρίτισσα». Η αγάπη άργησε μια μέρα είναι γνωστό άκουσμα στα αυτιά κυρίως των μέσης ηλικίας Ελλήνων του σήμερα, λόγω της τότε διαδεδομένης σειράς.
«Τι θα πει ελευθερία; Μα η αθωότητα να μη γνωρίζεις την ασκήμια των ανθρώπων. Μόνο ως τότε είσαι λεύτερος».
Αμφιβάλλω όμως αν πολλοί έχουν διαβάσει το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η επιτυχημένη σειρά και ακόμη περισσότερο αν η νέα γενιά γνωρίζει για την ύπαρξη τούτου. Το βιβλίο λοιπόν «Η αγάπη άργησε μια μέρα» είναι ένας λογοτεχνικός θησαυρός της Λ. Ζωγράφου, με τις ηρωίδες να προσμένουν τον μεγάλο έρωτα σε μία πατριαρχική κοινωνική πραγματικότητα. Ένας εσωτερικός πόλεμος με την ελευθερία, την αγάπη, τη σκληρή κοινωνία, το φαίνεσθαι, την πικρία.
«Από τα 23 βιβλία μου είναι εκείνο που με πόνεσε περισσότερο. Θα το έλεγα ερωτικό αν δεν κυριαρχούσε σε αυτό η απάνθρωπη σκληρότητα της πατριαρχικής οικογένειας.» Λ.Ζ.
2ο : «Το έβδομο ρούχο», από την Ευγενία Φακίνου
«Αγαπώ τις γυναίκες. Τις γυναίκες και τ’ αγριολούλουδα. Τα αγριολούλουδα έχουν χρώματα και μ’ αρέσουν […] Οι γυναίκες πάλι έχουν τα μεγάλα πάθη. Αυτές είναι που γράφουν την Ιστορία. Που σηκώνουν στους ώμους τους τις σημαδιακές στιγμές».
Η Ευγενία Φακίνου, Ελληνίδα γραφίστρια και λογοτέχνης είναι ιδιαίτερα γνωστή για το έργο της στην παιδική λογοτεχνία και το θέατρο. «Το έβδομο ρούχο» είναι μία συναρπαστική αφήγηση μιας ιστορίας αγάπης, επιβίωσης και αναζήτησης της αλήθειας. Μέσα από το πρίσμα της δεκαετίας του ’40 στην Ελλάδα, ακολουθούμε τη ζωή μιας γυναίκας που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της εποχής και του πολέμου. Παρελθοντικά μυστικά, η ανακάλυψη της αλήθειας του εαυτού, η πάλη διατήρησης του έρωτα και της πίστης της, διαφαίνονται με ζωηρές περιγραφές στο έντονο αυτό βιβλίο. Η Φακίνου ταξιδεύει τον αναγνώστη στην πραγματικότητα μιας άλλης εποχής, με τις βαθιές αναλύσεις των χαρακτήρων και την μοναδική λυρική της γραφή.
3ο : «Για ποια αγάπη μου μιλάς…», από την Θέκλα Χρηστάκη
«Περιπλανήθηκα στο χρόνο, απορροφήθηκα μες στη δική μου βιοπάλη και η λήθη ήρθε κι άπλωσε κάτασπρα πέπλα, άγραφα χαρτιά στο νου μου. Τη λησμόνησα! Σαν κάτι γράμματα παλιά από αγαπημένους που θέλαμε ενθύμια».
Ελληνίδα μαθηματικός και συγγραφέας η Θέκλα Χρηστάκη έγραψε ένα βιβλίο που με εξαιρετική ευαισθησία και ειλικρίνεια αναδεικνύει τη πολυπλοκότητα των σχέσεων και της καρδιάς. Από το φλογερό ερωτικό αίσθημα μέχρι την ώριμη συνειδητή αγάπη, το «Για ποια αγάπη μου μιλάς» μαρτυρεί στις σελίδες του τις συναισθηματικές σχέσεις και εμπειρίες των χαρακτήρων, σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των εαυτών τους.
Η διαρκής αναζήτηση και ανάγκη σταθερότητας συγκρούονται με την αβεβαιότητα και τις αναταραχές της εποχής, δίνοντας βάση στην αξία της ελπίδας και της επιμονής. Η αγάπη και η έννοιά της εξερευνώνται σε όλες τις μορφές και διαβαθμίσεις, αφήνοντας τον αναγνώστη σε σκέψεις για την ανθρώπινη ύπαρξη και τη φύση της αγάπης μας. Μέσα από τις αναπόφευκτες εντάσεις και αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ένας έρωτας, καλούμαστε να αναγνωρίσουμε τους τρόπους με τους οποίους κατανοούμε, βιώνουμε, δεχόμαστε, εξετάζουμε και δίνουμε την αγάπη στις εκάστοτε πτυχές της ζωής μας, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουμε την αληθινή ομορφιά της πολυπλοκότητας των ανθρωπίνων σχέσεων και συναισθημάτων.