Μια ανάλαφρη, γευστικότατη, δροσερή και αφράτη τάρτα με 4 μόνο υλικά, με τραγανή μπισκοτένια βάση και ανάλαφρη γέμιση, για τις …
2 συνταγές για πεντανόστιμες κι υγιεινές τάρτες
Τάρτες γλυκές, τάρτες αλμυρές! Όπως κι αν είναι φτιαγμένες, οι τάρτες είναι για τους περισσότερους ένα από τα αγαπημένα τους πιάτα. Συνιστούν μια χορταστική και γευστική επιλογή τόσο για επιδόρπιο όσο και για πρωινό.
Οι τάρτες δεν είναι απλώς νόστιμες αλλά και πανεύκολες για να τις φτιάξει κανείς. Παρακάτω έχουμε δύο υπέροχες συνταγές για νόστιμες, αλλά κυρίως, υγιεινές τάρτες!
Τάρτα φράουλας χωρίς γλουτένη και ζάχαρη
Υλικά
2 κονσέρβες γάλα καρύδας με πλήρη λιπαρά (παγωμένο)
3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.σ. λάδι καρύδας λιωμένο συν 2 για το τηγάνι
2 φλ. συν 2 κ.σ. αλεύρι αμυγδάλου
1/4 κ.γ. ροζ αλάτι Ιμαλαίων
1 μεγάλο αυγό
4 φλ. φράουλες, άλλες ολόκληρες, άλλες κομμένες στη μέση, και άλλες σε φέτες
Εκτέλεση
Ανοίγουμε το παγωμένο γάλα καρύδας. Η κρέμα θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί και να έχει ανέβει στην επιφάνεια. Τη μεταφέρουμε με το κουτάλι στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε στην κρέμα το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια. Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ ένα γυάλινο μπολ, το σκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Αλείφουμε μια φόρμα για τάρτα 22 εκ. με το λάδι καρύδας.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας, τη 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου και το αυγό, και ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να σχηματίσει μια μπάλα. Απλώνουμε τη ζύμη πιέζοντάς την ελαφρά στο ταψί και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει εντελώς. Γεμίζουμε τη ζύμη με τα 2 φλ. χτυπημένη κρέμα καρύδας και απλώνουμε από πάνω τις φράουλες.
Η τάρτα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα!
Τάρτα με ζύμη ολικής άλεσης και light τυριά
Υλικά
Για το φύλλο
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml ελαφρύ αγελαδινό γάλα, χλιαρό
60 ml ελαιόλαδο + λίγο για την ταρτιέρα
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
150 ml γάλα φρέσκο, ελαφρύ
2 αυγά και 3 ασπράδια, καλά χτυπημένα
400 γρ. γιαούρτι αγελάδος 2% λιπαρά
400 γρ. φέτα light, χοντροτριμμένη
τα φύλλα από 2 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κ.γ. ξερό δυόσμο, κοπανισμένο
τα φύλλα από 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα, ή 2 κ.γ. ξερή ρίγανη, τριμμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. μαυροκούκι ή σουσάμι (καβουρδισμένο σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 1-2 λεπτά)
Εκτέλεση
Ζύμη
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το γάλα κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά 150 ml χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή λίγο νερό. Καλύπτουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη.
Γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γάλα με τα αυγά και τα ασπράδια μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη φέτα, το δυόσμο, τη ρίγανη και το πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε την ταρτιέρα ή το ταψί. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους.
Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στη λειτουργία του αέρα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η τάρτα και από κάτω.
Καλή μας όρεξη!