2 συν 1 επαγγέλματα που απειλούνται από τεχνολογία ΑΙ

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Πρέπει να φοβόμαστε ότι θα χάσουμε την δουλειά μας σε μια εποχή τεχνητής νοημοσύνης; Στοιχεία δείχνουν πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων ανησυχεί σε σχέση με το εργασιακό του μέλλον. Είναι άραγε η αρχή μιας επαγγελματικής κρίσης;

Οι εξελίξεις στον χώρο της αγοράς

Αν θυμηθούμε τις παλιές κινηματογραφικές ταινίες, μπορούμε εύκολα να πούμε πως η εργασιακή απειλή των τεχνολογιών ΑΙ ήταν σταδιακά προβλεπόμενη. Κοιτώντας στο σήμερα, βλέπουμε αυτή την φήμη της καταστροφής να είναι πραγματικότητα. Ήδη η google έχει ανακοινώσει περικοπή του προσωπικού της. Μιλάμε για μαζικές απολύσεις της τάξεως των δώδεκα χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο λόγος αυτής της πολιτικής, βασίζεται στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν αρκετούς εργαζόμενους. Συμβολικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι, παίζει και η τεχνητή νοημοσύνη η οποία και εκπαιδεύει τις μηχανές να αποκτούν εμπειρία και να επεξεργάζονται συγχρόνως αρκετά δεδομένα.

Η επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης

Γνωστός καθηγητής του ΜΙΤ, αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε πως η αρχή της είναι κάπου στην δεκαετία του πενήντα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρόλος της σήμερα έχει επεκταθεί καθώς ολοένα και περισσότερες ενέργειες την διέπουν.

Η δημιουργία «έξυπνων» μηχανών, μέσω αλγορίθμων φαίνεται να είναι το κλειδί της μεγάλης επιτυχίας του τεχνολογικού θαύματος των ΑΙ. Φαίνεται μάλιστα πως στο σχετικά σύντομο μέλλον, οι μηχανές θα είναι καλύτερες από εμάς σε πολλά πράγματα. Χαρακτηριστικά, εντοπίζεται τεράστια πρόοδο στις γλωσσικές ικανότητες των μηχανών αυτών.

Μεταφράσεις, φιλολογικές ερμηνείες και αναλύσεις κειμένων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις τεχνολογίες ΑΙ, κάτι το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε καθηγητές και φιλολόγους.

2 συν 1 επαγγέλματα που απειλούνται από τεχνολογία ΑΙ

Η επόμενη μέρα της αγοράς εργασίας

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η κρίση αρκετών επαγγελμάτων είναι πια εμφανής. Πρωτίστως σε επαγγέλματα που αφορούν την μετάδοση γνώσεων, οι τεχνολογίες ΑΙ κυριαρχούν.

Πλέον, δε θα υπάρχει η ανάγκη εκμάθησης καθώς ο εικονικός βοηθός, θα μεταδίδει την όποια πληροφορία. Συνάμα, δεν θα υπάρχει και η ανάγκη ύπαρξης του ρόλου του παιδαγωγού. Οι δάσκαλοι θα είναι πια περιττοί, μολονότι θα αντικατασταθούν και αυτοί από εικονικούς βοηθούς.

Δεν μπορούμε βεβαίως να κρύψουμε την τεράστια ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας πάνω σε αυτό το θέμα. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, θεωρούν πως με αυτήν την ριζική αλλαγή θα χαθεί ο ρόλος του εκπαιδευτικού απέναντι στα παιδιά και δεν διστάζουν να εκφράσουν την ανησυχία τους, καθώς αναιρούνται πολλοί παιδαγωγικοί τομείς με επιστημονικό ενδιαφέρον.

Κοντά σε αυτό, βλέπουμε υψηλή ανησυχία και σε κλάδους της ιατρικής. Δικαιολογημένη είναι η ανησυχία χιλιάδων γιατρών και κυρίως χειρουργών, διότι φαίνεται πως η τεχνητή νοημοσύνη εισέβαλλε για τα καλά στον χώρο τους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, πως ορισμένες επεμβάσεις προβλέπονται να πραγματοποιούνται με την χρήση της ρομποτικής. Ακόμη και στις μέρες μας, γίνονται πειραματισμοί πάνω σε αυτήν την αλλαγή.

Σε έναν κλάδο όπου η επιστήμη και τα ανθρώπινα επιτεύγματα δεσπόζουν, προβλέπεται σταδιακή πτώση του ανθρώπινου παράγοντα. Ωστόσο, η επέκταση δεν σταματά εδώ. Ο χειριστής τέτοιων μηχανημάτων δε θα είναι κατά ανάγκη άνθρωπος, αλλά ένας ακόμη ψηφιακός βοηθός. Κατά συνέπεια, αυτή η ενέργεια εμποδίζει την επιβίωση ακόμα και του επαγγέλματος που γέννησε την τεχνητή νοημοσύνη: του μηχανικού πληροφορικής.

Σε άλλους κλάδους όπως αυτοί του λιανεμπορίου, η τεχνητή νοημοσύνη ήδη εισέβαλλε για τα καλά. Στις μέρες μας δεν υπάρχει η ανάγκη φυσικής παρουσίας κάποιου πωλητή σε ένα κατάστημα. Ο ψηφιακός βοηθός βρίσκεται και εδώ, για να μας καθοδηγεί και να κατευθύνει ακόμα και τις αγορές μας! Αυτό, είναι κάτι που το πετυχαίνει γνωρίζοντας την συμπεριφορά των καταναλωτών, κάθε φορά που πραγματοποιούν μια αγορά.

Πηγή

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.