20 πρακτικές για να γίνετε αποφασιστικοί

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται στη ζωή τους, για διάφορους λόγους, να γίνουν αποφασιστικοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν μπροστά ή να κάνουν τις σωστές επιλογές ώστε να αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις.

Για να πάρει ένας άνθρωπος μια απόφαση πρέπει να χρησιμοποιήσει την «εκτελεστική λειτουργία» του εγκεφάλου, η οποία βασίζεται σε πολλές γνωστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης: της ελεγκτικής προσοχής, της εργασιακής μνήμης, της γνωστικής αναστολής και ευελιξίας, του συλλογισμού, της επίλυσης προβλημάτων, της διαφοροποίησης μεταξύ αντιφατικών σκέψεων κ. ά.

Δεν είναι παράξενο που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με την αναποφασιστικότητα – ταλαντεύοντας μεταξύ διαφορετικών δρόμων δράσης και αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στο να επιλέξουν και να προχωρήσουν μπροστά.

Η πρόκληση της λήψης αποφάσεων στις οργανώσεις μπορεί να είναι επιβαρυντική λαμβάνοντας υπόψη όλη την πολυπλοκότητα. Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey & Company, μόνο ένα πέμπτο των εργαζομένων ανέφερε ότι οι οργανώσεις τους ξεχωρίζουν στη λήψη αποφάσεων.

Όλες οι ομάδες θέλουν έναν ηγέτη που να παίρνει αποφάσεις άσχετα αν είναι σίγουρος για την επιτυχία ή όχι, παρά έναν διστακτικό ηγέτη. Ωστόσο, η πλειονότητα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που αφιερώνουν στη λήψη αποφάσεων είναι αναποτελεσματικός.

Είναι προφανές ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα, αλλά η αναποφασιστικότητα μπορεί να έχει επώδυνες συνέπειες, όπως να γίνει μια δύσκολη κατάσταση χειρότερη, να εμποδίζει σημαντική πρόοδο, να δημιουργεί καθυστερήσεις (οδηγώντας σε νέα προβλήματα), να προκαλεί απογοήτευση και να μειώνει την αποτελεσματικότητα, μειώνοντας την αξιοπιστία τους.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος πιο αποφασιστικός: Υπάρχουν 20 πρακτικές οι οποίες θα βελτιώσουν την αποφασιστικότητά σας.

1. Γίνετε πιο σαφείς για το τι θέλετε, ποιος είναι ο σκοπός σας, οι αξίες σας, το όραμά σας και οι στόχοι σας.
2. Αυξήστε την αυτοπεποίθησή σας και όχι την αλαζονεία, η οποία κερδίζεται μέσω σκληρής δουλειάς και πειθαρχίας.
3. Αναπτύξτε συστήματα ώστε οι αποφάσεις που θα πάρετε να σας γίνουν συνήθεια και να καθιερωθούν. Ένα απλό παράδειγμα είναι να έχετε μια τακτική προπόνηση σε συγκεκριμένη ώρα τις συγκεκριμένες μέρες. Αυτό βοηθά να αποφύγετε τη δυνατότητα επιλογής σε κάτι άλλο.
4. Αυξήστε την αυτογνωσία σας, με την οποία θα μπορείτε να έχετε μια πιο σαφή εικόνα των συνθηκών που θα λειτουργείτε και θα αποφασίζετε.
5. Να θυμάστε ότι οι περισσότερες αποφάσεις περιλαμβάνουν αβεβαιότητα, η οποία προκαλεί αγωνία. Μάθετε να το περιμένετε και να το λαμβάνετε υπόψη.
6. Αναπτύξτε μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του στρες και της αγωνίας, επειδή μπορούν να ενισχύσουν την αναποφασιστικότητα.
7. Αναγνωρίστε τη διαφορά μεταξύ φόβου και πραγματικού κινδύνου. Ο φόβος συχνά υπερισχύει του πραγματικού κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Έτσι από το φόβο που νιώθετε συνήθως πλάθετε στο μυαλό σας μια πιθανή απειλή από την οποία πρέπει να ξεφύγετε.
8. Το να είναι κάποιος αποφασιστικός δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και σωστό. Απλά σας βοηθάει να πάρετε κάποιες αποφάσεις, ακόμη κι αν είναι δύσκολες, γρήγορα και με αυτοπεποίθηση και ας νιώθετε εκείνη τη στιγμή μια αβεβαιότητα.
9. Ξεχωρίστε τις αποφάσεις σας σε αναστρέψιμες και μη αναστρέψιμες. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθορίσετε καταστάσεις στις οποίες χρειάζεστε πολύ περισσότερες πληροφορίες και καταστάσεις στις οποίες μπορείτε να ενεργήσετε γρήγορα και αν χρειαστεί να προσαρμόσετε αργότερα.

10. Κατανοήστε ποιος είναι ο λόγος που αποφεύγετε να πάρετε αποφάσεις. Συνήθως οι λόγοι είναι ο φόβος, το να αποφευχθεί κάποιος κίνδυνος, η κόπωση που νιώθουν κάποιοι όταν πρέπει να πάρουν μια απόφαση, οι προηγούμενες συνθήκες και η τάση της απόλυτης τελειότητας.
11. Ξεκινήστε αρχικά παίρνοντας αποφάσεις πιο γρήγορα για μικρότερης σημασίας πράγματα, μετά προχωρήστε σε μεγαλύτερες αποφάσεις.
12. Μοιράστε τις μεγαλύτερες αποφάσεις σε μικρότερες (ή σε μια σειρά από βήματα) που είναι πιο εφικτές.
13. Εξασκήστε τον εαυτό σας στο να παίρνετε αποφάσεις πιο γρήγορα και πιο τολμηρά – και μετά κάντε απολογισμό για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Διατηρήστε ένα αρχείο της διάρκειας λήψης αποφάσεων, των αποτελεσμάτων και πόσες φορές τα πράγματα πήγαν καλύτερα ή χειρότερα από το αναμενόμενο.
14. Επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος είναι απολύτως απαραίτητο να αποφύγετε τη στασιμότητα. Έτσι θα δώσει μια ώθηση να πάτε μπροστά ειδικά αν έχετε ένα συναρπαστικό όραμα για το οποίο θέλετε να επιτύχετε.
15. Θέστε προθεσμίες για τη λήψη αποφάσεων. Χωρίς προθεσμίες, οι οποίες είναι μοχλοί πίεσης, κινδυνεύετε να αναβάλετε συνεχώς τη λήψη αποφάσεων για το μακρινό μέλλον.
16. Όπως λέει το ρητό, “Μην αφήνετε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού.” Αναζητήστε το σημείο όπου οι πληροφορίες που έχετε θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια λογική απόφαση, αντί να περιμένετε μέχρι να έχετε συγκεντρωμένες όλες τις λύσεις. Επικεντρωθείτε στην εκμάθηση και την ανάπτυξη, όχι στην τελειότητα.
17. Αναγνωρίστε ότι δεν μπορείτε να έχετε πάντα δίκιο, και αυτό είναι εντάξει. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η καθυστέρηση και η αδράνεια και όχι το να είστε λάθος.
18. Εφαρμόστε το “τεστ μοναδικής επιλογής.” Πρώτα, φανταστείτε ότι μόνο μία από τις δύο επιλογές που αντιμετωπίζουμε ήταν δυνατή και στη συνέχεια δείτε πώς αισθάνεστε. Στη συνέχεια, φανταστείτε ότι η άλλη επιλογή ήταν η μοναδική δυνατή και δείτε πώς αισθάνεστε. Στη συνέχεια, σκεφτείτε αν και οι δύο επιλογές είναι καλές χωρίς να έχει σημασία ποια θα επιλέξετε.
19. Επικεντρωθείτε στις πιο σημαντικές αποφάσεις και μην ασχολείστε με τις υπόλοιπες. Αναθέστε μερικές αποφάσεις σε άλλους.
20. Κοιμηθείτε και προσευχηθείτε όταν έχετε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις. Όταν το κάνετε αυτό, καλείτε τη βαθύτερη σοφία και τη χάρη σας.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.