19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα τουαλέτας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα τουαλέταςΗ Παγκόσμια ημέρα τουαλέτας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην τουαλέτα παρά το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση. Είναι μια ημέρα που επιζητά την ενεργοποίηση όλων μας.

  • 2,4 δισεκατομμύρια δεν απολαμβάνουν βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής.
  • 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να αφοδεύουν στην ύπαιθρο τη στιγμή που η κακή υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο της ασθένειας, ιδίως για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την κατάσταση. Η διασφάλιση συνθηκών υγιεινής είναι μια παγκόσμια αναπτυξιακή προτεραιότητα. Η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σε συνδυασμό με την έλλειψη ορθής υγιεινής πρακτικής, είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτων.

Οι ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε τουαλέτες απειλούν την επιβίωση, την υγεία, την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, παρά το ανθρώπινο δικαίωμά τους στην ύδρευση και την αποχέτευση. Χωρίς βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της ασθένειας και του υποσιτισμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 50% όλων των περιπτώσεων υποσιτισμού συνδέονται με επαναλαμβανόμενη διάρροια ή εντερικές λοιμώξεις ως άμεσο αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ύδρευσης και αποχέτευσης. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος μεταξύ διάρροιας και υποσιτισμού, ειδικά για τα παιδιά.

19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα τουαλέταςΤα παιδιά με διάρροια τρώνε λιγότερο και είναι λιγότερο σε θέση να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή τους. Με τη σειρά του, ο υποσιτισμός τα καθιστά περισσότερο επιρρεπή στη διάρροια όταν εκτίθεται σε υλικό κοπράνων από το περιβάλλον τους. Αυτό έχει σοβαρές και συχνά μοιραίες επιπτώσεις για την υγεία τους και την ανάπτυξη. Μάλιστα, η κακή υγιεινή συνδέεται με νανισμό (μικρό ύψος για την ηλικία) προκαλώντας ανεπανόρθωτη σωματική και γνωστική βλάβη.

Υπάρχουν επίσης καταστροφικές συνέπειες για τις νεαρές μητέρες. Οι γυναίκες με καλή διατροφική κατάσταση αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, και βλέπουν τα παιδιά τους να εισέρχονται στον κόσμο υγιή. Επί του παρόντος, τουλάχιστον το 20% των θανάτων σχετίζονται με γυναίκες που είναι καχεκτικές και έχουν αναιμία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα). Οι συνθήκες αυτές μπορούν να προκαλέσουν χαμηλό βάρος γέννησης, το οποίο επηρεάζει τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

Η βελτίωση της υγιεινής μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη διατροφική κατάσταση των γυναικών και των παιδιών. Με την ασφάλεια που χωρίζει τα περιττώματα από την ανθρώπινη επαφή και το περιβάλλον, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα από ασθένειες εξασφαλίζοντας το δικαίωμα σε μια υγιή και πιο ολοκληρωμένη ζωή.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…