12 μαθήματα που μας έχει διδάξει ο κορωνοϊός!

Συντάκτης: Flowmagazine

Κανείς δεν περίμενε ότι το κακό ήταν τόσο κοντά, αλλά ούτε και το ότι η ζωή μας θα αλλάξει τόσο γρήγορα. Όλοι ξαφνιαστήκαμε, στεναχωρηθήκαμε, νευριάσαμε και χάσαμε πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα βλέπουμε. Κάθε κακό που μας συμβαίνει μας δυναμώνει και παράλληλα μας διδάσκει.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι προετοιμασμένος να βιώνει τόσο απότομες και μεγάλες αλλαγές στην ζωή του. Όπως, επίσης, και κανένας από εμάς δεν ήταν διατεθειμένος στην αρχή να περιορίσει ή ακόμα και να σταματήσει τις καθημερινές απλές του συνήθειες, όπως την δουλειά του, τις βόλτες του, τους κυριακάτικους καφέδες, τις συναντήσεις με γνωστούς και φίλους του ή ακόμα και την καθιερωμένη νυχτερινή διασκέδαση με φίλους κάθε Σάββατο βράδυ.

Είναι σίγουρο ότι κάθε μέρα που περνάει αναπολείς και νοσταλγείς αυτές τις συνήθειες. Ναι, ακόμα και την δουλειά σου. Φοβάσαι, στεναχωριέσαι ή μπορεί ακόμα και να νευριάζεις με την κατάσταση που βρίσκεσαι. Όμως πίστεψε με, όλη αυτή η κατάσταση σε ωριμάζει και σε διδάσκει πολλά που δεν τα καταλαβαίνεις.

Ποια είναι τελικά τα μαθήματα που μπορεί να μας διδάξει ένας ιός; Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δώδεκα:

Μάθημα No 1

Μαθαίνω να εκτιμώ αυτά που έχω. Η χαρά δεν προέρχεται από το να έχεις κάτι αλλά από το να εκτιμάς την αξία του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε καν η μπίρα με τα φιλαράκια σου.

Μάθημα No 2

Μαθαίνω να πειθαρχώ. Όταν ο νόμος και οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να κάνω κάτι, πρέπει να υπακούσω. Είναι ενήλικη στάση. Οι κάθε μορφής θεωρίες και συνωμοσίες στο μυαλό μου είναι για να τις ξανακουβεντιάσω με τα φιλαράκια μου όταν με το καλό θα ξαναπιούμε την μπίρα μας.

Μάθημα No 3

Η εκτενής τηλεθέαση δελτίων ειδήσεων ήταν, είναι και θα είναι μία από τις χειρότερες συνήθειές μας για αυτή την περίοδο. Θα μας μεταφέρει πολύ απαισιοδοξία και αρνητισμό. Ενημερωνόμαστε ψύχραιμα 10 λεπτά την ημέρα.

Μάθημα No 4

Μαθαίνω επιτέλους να εστιάζω στο καλό και όχι μόνιμα στο κακό. Λίγος κόσμος αυτή την εποχή μπορεί πραγματικά να δει ότι η Κίνα και η Νότια Κορέα μάλλον έχουν φτάσει στο τέλος της κρίσης – ευχόμαστε να συνεχιστεί! Επίσης, σκέψου τα πιθανά καλά αποτελέσματα του αντιγριπικού φαρμάκου από την Ιαπωνία. Στη ζωή υπάρχει και το καλό και το κακό. Το 90% των ανθρώπων είναι παθολογικά και εμμονικά εστιασμένο στο κακό.

Μάθημα No 5

Συνειδητοποιώ ότι η ελευθερία είναι εσωτερική υπόθεση. Μπορεί να τα έχεις όλα και να νιώθεις στέρηση. Μπορεί να είσαι κλεισμένος σπίτι και να νιώθεις ελεύθερος. Ελευθερία δεν σημαίνει να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω αλλά να νιώθω ελεύθερος, ακόμα κι αν επιλέξω να μην το κάνω. Ο Μαντέλα ένιωθε ελεύθερος 27 χρόνια μέσα στο κελί του, γι’ αυτό έγινε αυτός που έγινε.

Μάθημα No 6

Μαθαίνω επιτέλους να συνδέομαι με τους συνανθρώπους μου, αλλά και να τους εκτιμώ. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Όποιος πήρε τηλέφωνο ή βιντεοκλήση τους φίλους του ένιωσε τη χαρά, που μόνο η σύνδεση μπορεί να του δώσει. Όποιος βοήθησε συνανθρώπους του σε ανάγκη, μπορεί να νιώσει τη δύναμη της αγάπης. Επίσης, όλες αυτές τις μέρες νιώσαμε και νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τους συνανθρώπους μας που παίζουν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε ήσυχοι τον «εγκλεισμό» μας (αστυνομικούς, σώματα ασφαλείας, στρατό, οδοκαθαριστές, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, γιατρούς, ντελιβεράδες, τραπεζικούς υπαλλήλους, δημοσιογράφους και πολλούς πολλούς άλλους).

Μάθημα No 7

Η επιλογή Νο 6 στο 13033, η σωματική άσκηση, και μπράβο στην πολιτεία που μερίμνησε να τη συμπεριλάβει. Η άσκηση θα αλλάξει τη ζωή μας. Τριάντα λεπτά περπάτημα, ή τρέξιμο, ή ποδήλατο, μειώνουν το άγχος, εκτοξεύουν τις ενδορφίνες, ηρεμούν το μυαλό, χτίζουν την αυτοεκτίμηση και κατοχυρώνουν την υγεία. Η ιδανική ώρα για άσκηση είναι το πρωί (η κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους, είναι πολύ ψηλά) ή το βράδυ- την ώρα των ειδήσεων- που αδειάζει η πόλη (μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια).

Μάθημα No 8

Μαθαίνω να αποδέχομαι κάποιες συνθήκες και καταστάσεις που δεν περνάνε από το χέρι μου. Ούτε ήξερα ότι θα σκάσει η κρίση, ούτε ξέρω πότε θα φύγει. Κανένας δεν ξέρει. Θα υπάρχουν πάντα πράγματα στη ζωή μου που δεν όριζα, δεν ορίζω και ποτέ δεν θα ορίζω. Αποδέχομαι ότι κάποια πράγματα δεν περνάνε από το χέρι μου και νιώθω καλά με αυτό. Εξαιρετικά απελευθερωτικό συναίσθημα, ειδικά για όσους έχουν την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα. Άλλος ορίζει τον καιρό, εγώ ορίζω μόνο το πανί μου.

Μάθημα No 9

Μαθαίνω να εξελίσσομαι. Στο σπίτι μας έχουμε όλοι αδιάβαστα βιβλία. Ήταν και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αρχίσουμε να ξαναδιαβάζουμε ‒ όχι μόνο τον Αύγουστο στην παραλία. Αν διαβάζεις 30 λεπτά την ημέρα, κάθε εβδομάδα θα τελειώνεις ένα βιβλίο. Κάθε χρόνο 50 βιβλία. Οι πετυχημένοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ότι εξελίσσονται καθημερινά (βιβλία, audiobooks, podcasts, ομιλίες στο YouTube, σεμινάρια, ψυχοθεραπεία, yoga κ.λπ. κ.λπ.).


«Μένουμε σπίτι» με Believe in You podcasts


Μάθημα No 10

Μαθαίνω να είμαι ευέλικτος. Ήδη πολλοί από εμάς αναγκαστήκαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εργαστούμε από μακριά, να κάνουμε Skype, τηλεδιασκέψεις και ό,τι άλλο χρειάστηκε. Το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι η διαρκής αλλαγή. Οφείλω να προσαρμόζομαι και να είμαι ευέλικτος για να μπορώ να προσαρμόζω τη ζωή μου στα δεδομένα και όχι να προσαρμόζω πάντα τα δεδομένα στη ζωή μου.

Μάθημα No 11

Μαθαίνω να κλείνω τις συσκευές μου. Η υπερβολική χρήση κινητού, tablet κ.λπ. αποτελεί εγγύηση για μόνιμη απόσπαση, προβληματική συγκέντρωση και απώλεια μοναδικών στιγμών με τους οικείους μου. Έρευνες συσχετίζουν άμεσα πλέον την κατάχρηση των συσκευών με την κατάθλιψη. Επίσης, οι συνεχείς ειδοποιήσεις (notifications) ανά πάσα στιγμή αποτελούν εγγύηση για την μείωση (έως 80%) της παραγωγικότητας σε οτιδήποτε κάνουμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης χρόνου. Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης συγκέντρωσης.

Μάθημα No 12

Αποδέχομαι το ενδεχόμενο του θανάτου. Νομίζω πως όλοι μας συμφιλιωθήκαμε έστω και λίγο με το ενδεχόμενο του θανάτου. Αυτό είναι μόνο καλό. Δεν θα ζήσουμε για πάντα. Συχνά νομίζουμε ότι είμαστε άτρωτοι, αθάνατοι, και ότι ο θάνατος αφορά τους άλλους και όχι εμάς και τους οικείους μας. Κι όμως, μόνο όταν συνδεθείς με το ενδεχόμενο του θανάτου σου, αλλάζει η ζωή σου. Γίνεσαι πιο ευγενικός, συγχωρείς πιο εύκολα, αποδέχεσαι πιο εύκολα, εκτιμάς πιο εύκολα. Η συμφιλίωση σου με το ενδεχόμενο του θανάτου θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ο θάνατος είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής, είτε το θέλουμε είτε όχι.


Μπορεί ο θάνατος να αξιοποιηθεί θετικά από τον άνθρωπο;


Κι αυτό θα περάσει.

Πηγή: awakengr.com

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…