10 χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς μαθητών

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

10 χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς μαθητώνΤο έργο των γονιών με παιδιά στο σχολείο είναι αρκετά δύσκολο αλλά σίγουρα διαχειρίσιμο με την κατάλληλη οργάνωση. Η ηλικία των παιδιών από 11 έως 17 χρονών, είναι ευαίσθητη και ο χειρισμός των καταστάσεων λεπτός, όμως υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας στο σχολείο και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Σας παρουσιάζουμε δέκα χρήσιμες συμβουλές για να εφαρμόσετε κατά τη σχολική ζωή του παιδιού σας.

Γνωρίστε τους καθηγητές

Είναι καλή ιδέα σε κάποια συνάντηση ή ενημέρωση γονέων, να γνωρίσετε όλους τους καθηγητές του παιδιού σας. Ρωτήστε για την απόδοσή του και τις δυνατότητές του μέσα στην τάξη. Μάθετε εάν πραγματικά διαβάζει και ασχολείται με τα μαθήματά του. Χρήσιμο θα ήταν να σας πουν πότε το παιδί σας θα γράψει διαγωνίσματα καθώς και να έχετε επικοινωνία με τους καθηγητές του για οποιοδήποτε πρόβλημα μέσω e-mail ή τηλεφώνου.

Βρείτε το δικό σας ρόλο στο σχολείο

Εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε να έχετε επαφή με το σχολείο του παιδιού σας, υπάρχουν διάφοροι τομείς για να το επιτύχετε. Μπορείτε να συμμετέχετε στο συμβούλιο γονέων και κηδεμόνων. Επίσης εάν έχετε κάποια δεξιότητα που μπορεί να φανεί χρήσιμη (ζωγραφική, ράψιμο, ηχοληψία), θα μπορούσατε να φανείτε χρήσιμοι σε παραστάσεις ή άλλες εκδηλώσεις του σχολείου.

Κάντε δημόσιες σχέσεις

Μπορείτε να ανοίξετε τον κύκλο σας γνωρίζοντας γονείς συμμαθητών του παιδιού σας. Με τον τρόπο αυτό κοινωνικοποιήστε πιο έντονα και μπορείτε να βοηθήσετε και το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Για παράδειγμα μπορείτε να προθυμοποιηθείτε να πάτε τα παιδιά που μένουν κοντά σας στο σχολείο. Επίσης το θετικό της συγκεκριμένης συμβουλής είναι πως θα γνωρίζετε με τι άτομα κάνει παρέα το παιδί σας.

Επικοινωνήστε με το παιδί σας

Η προεφηβική και εφηβική περίοδος ενός παιδιού είναι ίσως η πιο ευαίσθητη ηλικία. Φροντίστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Μπορείτε να κάνετε κάποια δραστηριότητα μαζί ή να συζητήσετε για τις επιλογές και τις απόψεις του για το σχολείο κατά τη διάρκεια ευχάριστων στιγμών της ημέρας. Δεν χρειάζεται να βαρύνετε τη συζήτηση μιλώντας για το μέλλον, απλά το να επικεντρώνεστε σε καθημερινά γεγονότα του σχολείου (όπως πιθανά αστεία γεγονότα) θα το κάνουν να νιώσει πως ενδιαφέρεστε πραγματικά.

10 χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς μαθητών

Βρείτε του χώρο για διάβασμα

Είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει δικό του χώρο για να διαβάζει. Για να αποδώσει το διάβασμα και να συγκεντρωθεί κανείς απόλυτα απαιτείται χώρος με ησυχία, που η αίσθηση οικειότητας θα είναι διάχυτη. Αποφύγετε να κάνετε δουλειές την ώρα που μελετά ή να του αποσπάτε την προσοχή με ασήμαντα πράγματα.

Βοηθήστε το παιδί σας στα μαθήματά του

Όλοι χρειαζόμασταν βοήθεια όταν όλα μας φαίνονταν δύσκολα και ακατανόητα. Φροντίστε να είστε εκεί όποτε το παιδί σας, σας χρειάζεται. Λύστε του τις απορίες αλλά μην φτάσετε στο άκρο να λύνετε μόνοι σας τις ασκήσεις του. Χρήσιμο θα ήταν να ρωτάτε από μόνοι σας εάν θέλει κάποια βοήθεια ή τσεκάρισμα στο διάβασμα του.

Διαχειριστείτε σωστά το χρόνο

Πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να διαχειριστούμε το χρόνο μας, ούτε ως ενήλικες. Εάν το παιδί σας έχει εξωσχολικές δραστηριότητες όπως αθλήματα, πολεμικές τέχνες, μουσική και άλλα, σίγουρα θα υπάρχει δυσκολία για πλήρη αφοσίωση στα μαθήματά του. Βοηθήστε το, ελαχιστοποιώντας τις μετακινήσεις του ή συζητώντας μαζί του και με τους υπεύθυνους των δραστηριοτήτων εάν θεωρούν απαραίτητο να συνεχίσει. Επίσης φτιάξτε μαζί ένα πρόγραμμα για τη μελέτη του.

Καθιερώστε ημερολόγιο

Προτείνετε στο παιδί σας να σημειώσει τις σημαντικές ημερομηνίες για το σχολείο, όπως συγκεντρώσεις γονέων, διαγωνίσματα, τεστ και εργασίες. Με τον τρόπο αυτό θα οργανώσει σωστά το χρόνο του και θα είναι προετοιμασμένος/η για οτιδήποτε που σε άλλη περίπτωση θα είχε ξεχάσει.

Φιλίες και σχέσεις

Η ηλικία είναι αρκετά περίεργη σε ότι αφορά τις σχέσεις ενός εφήβου. Οι φιλικές σχέσεις ανατρέπονται συνεχώς και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρκετά το παιδί σας. Για το λόγο αυτό μπορείτε να προσφέρετε απλόχερα τις συμβουλές σας κάθε στιγμή. Σε αυτές όμως τις ηλικίες τα παιδιά αρχίζουν και να φλερτάρουν με άλλους. Φροντίστε να θέσετε με ωραίο τρόπο, τους δικούς σας κανόνες σχετικά με τα ραντεβού του παιδιού σας.

10 χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς μαθητώνΕμπιστευτείτε τα παιδιά σας

Η σημαντικότερη ίσως συμβουλή είναι να δείχνετε συνεχώς στα παιδιά σας πως τα εμπιστεύεστε και πως μπορούν να σας εμπιστευτούν και αυτά. Με τον τρόπο αυτό θα χτίσετε υγιείς σχέσεις χωρίς μυστικά που μπορεί να σας κοστίσουν. Να επικοινωνείτε συνεχώς για τις εμπειρίες των παιδιών και φροντίστε να τους δώσετε να καταλάβουν πως θα είστε εκεί για αυτά, ότι κι αν συμβεί.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr