Οι παθήσεις των αρθρώσεων είναι πολλές και ποικίλες και συχνά ιδίαιτερα σοβαρές καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη ακινητοποίηση του …
10 πράγματα που δεν ξέρετε για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα!
Τα τελευταία χρόνια όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση άγχους, στρες και διαφόρων περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα αυτοάνοσα νοσήματα πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο! Ένα από αυτά είναι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πόσα γνωρίζετε για αυτήν;
Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι παθήσεις που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον ίδιο τον οργανισμό. Συνήθως είναι χρόνιες και αντιμετωπίζονται με ειδική φαρμακευτική αγωγή σε καθημερινή βάση ή κατά περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων τους. Αιτιολογικά αρκετοί παράγοντες ευθύνονται για την εκδήλωσή τους. Αυτοί είναι:
- Γενετικοί
- Περιβαλλοντικοί
- Ορμονικοί
- Ανοσολογικοί
- Ψυχολογικοί
Πόσα όμως από τα παρακάτω γνωρίζετε; Ας τα δούμε μαζί.
- Μία από αυτές είναι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η νόσος αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα αρθριτικά όπως θα πιστεύαμε εξαιτίας της ονομασίας της. Πρόκειται για μία χρόνια και εξελικτική αυτοάνοση πάθηση που προσβάλει τις αρθρώσεις και ενίοτε και άλλα όργανα. Συνηθέστερα προσβάλει άτομα ηλικίας από 35-55 ετών. Η συχνότητα της ανέρχεται στο 6,7‰ του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων και απαντάται πολύ περισσότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες.
- Οι ρευματισμοί αναγνωρίζονται από 4 βασικά σημεία – τον έντονο πόνο (ή την ακινησία), την θερμότητα στην άρθρωση, την ερυθρότητα και το οίδημα (πρήξιμο) των αρθρώσεων.
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει ακόμα και παιδιά.
- Οι θεωρίες ανάπτυξής της είναι πολλές. Ενοχοποιήθηκαν ακόμα και ιοί, σύμφωνα με μελέτες Ιαπώνων επιστημόνων. Ωστόσο όλες τελούν υπό διερεύνηση.
- Μία από τις πολλές θεωρίες υποστηρίζει πως μέσα μας υπάρχει ένας «αμυντικός στρατός», τα λεμφοκύτταρα, ο οποίος μάχεται υπέρ του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ξαφνικά και για λόγους ασαφείς, κάνει μεταβολή και στρέφεται εναντίον του ανοσοποιητικού συστήματος που μέχρι πρότινος φρουρούσε. Μετά από κάποιο διάστημα ενδέχεται να μεταβεί και να επεκταθεί και σε άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, οι νεφροί και οι πνεύμονες.
- Οι ρευματισμοί μπορούν να προκαλέσουν δυσκαμψία, βλάβες και αγκυλώσεις των αρθρώσεων, ακόμα και αναπηρίες. Ο ασθενής ίσως να μη μπορεί, σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο, να κάνει ούτε έρωτα. Πόσο μάλλον να περπατήσει ή να εργαστεί.
- Οι παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορθοπεδικές διορθωτικές επεμβάσεις, επαναφέροντάς στον πάσχοντα τις βασικές και ουσιώδεις λειτουργίες σε μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων.
- Οι ασθενείς χρειάζεται και μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές τους, με την ενδεδειγμένη παρακολούθηση του γιατρού τους.
- Η θεραπεία αφορά στην διακοπή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, ώστε να είναι λειτουργικός, ενεργός και δραστήριος ο ασθενής.
- Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι η υγρασία δυσχεραίνει την όλη κατάσταση. Σύμφωνα όμως με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Μπανγκογκ, σε περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε βάρκες στα ποτάμια, διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από τη νόσο σε ίδιο ποσοστό με τους κατοίκους στη Σαχάρα! Η μόνη λοιπόν προσοχή των ασθενών αφορά στην αποφυγή καταγμάτων και γενικότερων ατυχημάτων, τα οποία δυσχεραίνουν την μετέπειτα επαναφορά τους.
Όσο πιο έγκαιρα απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου, τόσο πιο εύκολα και σύντομα θα πετύχετε την ύφεσή της και την αποφυγή κάποιας ανικανότητας ή και αναπηρίας. Αν πέσει στην αντίληψή σας κάποιο σύμπτωμα που δεν υποχωρεί, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατόν τον γιατρό σας. Η ζωή μας είναι πολύτιμη για να την αφήνουμε στα χέρια της τύχης.