10 κοινές παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

10 κοινές παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιώνΤο αντισυλληπτικό χάπι είναι μια μορφή ορμονικής αντισύλληψης που λαμβάνεται από εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Το χάπι είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης όταν λαμβάνεται σωστά.

Κάθε χρόνο το 8% των γυναικών βιώνουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά τη λήψη του χαπιού, συνήθως επειδή ξέχασε να το πάρει. Ωστόσο, όταν λαμβάνεται καθημερινά την ίδια στιγμή, μόνο μία στις 100 γυναίκες θα βιώσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά το πρώτο έτος της λήψης του χαπιού.

Το χάπι μπορεί επίσης να ληφθεί και για άλλες θεραπείες ιατρικών καταστάσεων, όπως:

  • Έλεγχος περιόδου
  • Ακανόνιστες περιόδους
  • Μηνορραγία (βαριές περιόδους)
  • Δυσμηνόρροια (επώδυνες περιόδους)
  • Ενδομητρίωση
  • Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD)
  • Ακμή, υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυία) και αλωπεκία (απώλεια μαλλιών)
  • Μείωση του κινδύνου των κύστεων μαστού, των κύστεων στις ωοθήκες και της φλεγμονώδης νόσου της πυέλου (PID).
  • Τα αντισυλληπτικά από του στόματος χρησιμοποιούνται επίσης ως μία μέθοδος για την πρόληψη καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν χρησιμοποιούνται για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Παρενέργειες

  1. Η κολπική αιμορραγία μεταξύ των αναμενόμενων περιόδων σας βιώνεται περίπου από το 50% των γυναικών που χρησιμοποιούν το χάπι, συνήθως εντός των πρώτων 3 μηνών από την έναρξη του χαπιού. Συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν αιμορραγείτε 5 ή περισσότερες ημέρες.
  1. 10 κοινές παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιώνΝαυτία: Η ήπια ναυτία είναι σύνηθες φαινόμενο με την έναρξη της αγωγής. Ωστόσο, τα συμπτώματα της ναυτίας συνήθως υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια λύση είναι να δοκιμάσετε τη λήψη χαπιού με το φαγητό ή πριν τον ύπνο. Ζητήστε ιατρική βοήθεια αν η ναυτία είναι σοβαρή ή επιμένει.
  1. Ευαισθησία στο στήθος: Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στήθους ή ευαισθησία, η οποία τείνει να υποχωρεί μετά τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του χαπιού. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα επιμένουν, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Η μείωση της καφεΐνης και η πρόσληψη αλατιού μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στο στήθος.
  1. Πονοκέφαλοι: Πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
  1. Αύξηση βάρους: Παρά την αποτυχία των κλινικών μελετών να αποκαλύψουν ότι τα αντισυλληπτικά προκαλούν διακυμάνσεις βάρους, μερικές γυναίκες βιώνουν κάποια κατακράτηση υγρών.
  1. Αλλαγή διάθεσης: Εάν πάσχατε από κατάθλιψη στο παρελθόν, είναι σημαντικό αυτό να συζητηθεί με τον γιατρό σας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν αντιμετωπίσετε αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της λήψης των αντισυλληπτικών.
  1. Περίοδος: Υπάρχουν φορές που παρά τη σωστή χρήση χαπιού, μία περίοδος μπορεί να παραλειφθεί ή να χαθεί. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση αυτή, όπως στρες, ασθένεια, ταξίδια, κατά καιρούς ορμονικές ανωμαλίες. Εάν λαμβάνετε αντισυλληπτικά, κρίνεται σκόπιμο να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.
  1. Μειωμένη λίμπιντο: Το χάπι μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή λόγω των ορμονών του. Ωστόσο, και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μείωση της λίμπιντο. Αν το σύμπτωμα είναι επίμονο, ενημερώστε τον γιατρό σας.
  1. 10 κοινές παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιώνΚολπικό έκκριμα: Μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στην κολπική απαλλαγή που κυμαίνεται από τη συνολική αύξηση σε μείωση της λίπανσης του κόλπου κατά τη συνουσία. Μιλήστε με τον γιατρό σας, εάν ανησυχείτε ότι υπάρχει παρουσία μιας λοίμωξης.
  1. Αλλαγές στην όραση με τους φακούς επαφής: Θα πρέπει να δείτε τον οφθαλμίατρό σας, αν φοράτε φακούς επαφής και παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στην όραση.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…