Παιδια με σημάδια αυτισμού
Ο αυτισμός αποτελεί μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρών από τη γέννηση του παιδιού. Εξαιτίας αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων που είναι ζωτικές για την ψυχοκοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει και κάποιος βαθμός νοητικής υστέρησης, ενώ ποσοστό 20% των αυτιστικών ατόμων έχουν νοημοσύνη φυσιολογική ή κοντά στο φυσιολογικό.
Ο αυτισμός μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές διαβαθμίσεις· για τον λόγο αυτόν άλλωστε μιλούμε για «αυτιστικό φάσμα». Σε αυτό ανήκει το γνωστό σύνδρομο Αsperger, το οποίο αποτελεί την ηπιότερη μορφή αυτισμού και επηρεάζει κυρίως την ικανότητα επικοινωνίας και τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου.
Οι διαταραχές του «αυτιστικού φάσματος» εμφανίζονται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής, εκτιμάται ότι υπάρχουν 40.000-60.000 οικογένειες που έχουν ένα παιδί με αυτιστική διαταραχή.
Τα σημάδια του αυτισμού που πρέπει να κινητοποιήσουν τις μαμάδες:
Όταν το παιδί:
• δεν απλώνει τα χέρια προς αντικείμενα, δεν τα κρατά, ούτε τα βάζει στο στόμα του (3 μηνών)
• δε χαμογελάει και αρνείται την αγκαλιά (7 μηνών)
• δεν αντιδρά στο «όχι», ούτε σε ήχους (12 μηνών)
• δε μιλάει (16 μηνών)
• δεν οργανώνει φανταστικό παιχνίδι και δεν μιμείται/ενδιαφέρεται για άλλα παιδιά (από 2 ετών)
• είναι πολύ επιθετικό, έχει συχνές εκρήξεις θυμού ή είναι πολύ ντροπαλό (5 ετών)
• έχει δυσκολία στο φαγητό, στον ύπνο και στη χρήση της τουαλέτας (5 ετών)
• είχε ξεκινήσει να λέει κάποιες λέξεις και ξαφνικά σταμάτησε
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο ή σε κάποιον ειδικό αναπτυξιολόγο και εφόσον γίνει η διάγνωση υπάρχουν πολλά κέντρα όπου εξυπηρετούνται παιδιά με αυτισμό με στόχο την κοινωνικοποίησή τους και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους που θα τους καλυτερέψουν τη διαβίωση.
Νίνα Φ. Καραμολέγκου, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια-Συμβουλευτική Ψυχολόγος