Οι βιταμίνες που χρειάζονται οι γυναίκες

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Από μικρά παιδιά ακούγαμε τους γονείς και τους παππούδες μας να μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ώστε να παραμένουμε υγιείς και κεφάτοι. Πρώτα στη λίστα των προτεινόμενων τροφών ήταν φυσικά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια αλλά και οι χυμοί. Τότε μπορεί να θεωρούσαμε τις προτροπές αυτές ανούσιες και «βαρετές», όμως κάθε άλλο παρά περιττές ήταν. Οι βιταμίνες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη σωστή λειτουργία και υγεία του οργανισμού μας, ενώ η πρόσληψή τους κρίνεται πολύ σημαντική μιας και βοηθούν το σώμα μας να ικανοποιήσει πολλές από τις καθημερινές του ανάγκες.

Ειδικότερα για το γυναικείο φύλο, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένες οργανικές απαιτήσεις εξαιτίας των ορμονικών διαβαθμίσεων, η καθημερινή κατανάλωση βιταμινών κρίνεται απαραίτητη. Μάλιστα, οι βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνουν οι γυναίκες είναι διαφορετικές από αυτές που πρέπει να λαμβάνουν οι άνδρες και ποικίλουν ανάλογα την ηλικία και τη φάση στην οποία βρίσκεται η γυναίκα (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κλπ). Αρχικά, ας δούμε τι ακριβώς είναι οι βιταμίνες και έπειτα ποιες κρίνονται απαραίτητες για την οργανική ευημερία κάθε γυναίκας.

Τι είναι οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι μικρά, οργανικά μόρια τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Συνήθως, δρουν σε μικρές ποσότητες που όμως είναι υπεραρκετές, για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Ο κεντρικός τους ρόλος συνοψίζεται στις αντιδράσεις μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού. Βοηθούν δηλαδή, στην αφομοίωση των υδατανθράκων, των λιπών, των πρωτεϊνών και κάθε θρεπτικού στοιχείου που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, ενώ χωρίς αυτές πολλές από τις βιοχημικές αντιδράσεις των μεταβολικών μονοπατιών θα ήταν αδύνατες ή θα πραγματοποιούνταν ακανόνιστα, σε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της καθημερινής πρόσληψης βιταμινών μέσα από τη διατροφή μας.

Βιταμίνες πολύτιμες για τις γυναίκες

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) βοηθάει στην παραγωγή των αντιοξειδωτικών στο σώμα μας. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ανεπιθύμητων τοξινών που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Επίσης, η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει τον οργανισμό μας από τα βακτήρια και τα αποτρέπει από το να εισχωρήσουν στον οργανισμό μας, θωρακίζοντάς τον. Επιπλέον, βοηθάει στην σωστή λειτουργία των κυττάρων του αίματος.

Βιταμίνη Ε

Άλλη μία βιταμίνη η οποία βοηθάει στο να παράγονται αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα συντηρεί την μεμβράνη των κυττάρων και αντιμετωπίζει τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Επιπρόσθετα είναι ιδανική για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν εντερικές διαταραχές, αλλά και πάλι η κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται έπειτα από συνταγογράφηση γιατρού, μιας και η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Βιταμίνη B6

Η βιταμίνη Β6 πολύ σημαντική για τον εγκέφαλο, αλλά και για τον μεταβολισμό μας. Επίσης, όσοι έχουν έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη, συνήθως πάσχουν από αναιμίες. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η επιπλέον κατανάλωση της βιταμίνης Β6 θα πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις ανάγκης κι έπειτα από συμβουλή γιατρού, μιας και η υπερδοσολογία μπορεί να γίνει τοξική.

Βιταμίνη B12

Βρίσκεται στην ίδια ομάδα με την βιταμίνη Β6 (σύμπλεγμα βιταμινών Β) και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Εκτός από τον μεταβολισμό βοηθάει επίσης στον σωστό καταμερισμό των κυττάρων, αλλά και στη σωστή λειτουργία των μυών. H έλλειψή της εντοπίζεται κυρίως στους χορτοφάγους, αλλά και στις γυναίκες που έχουν δύσκολη και ακανόνιστη περίοδο. Επίσης, η βιταμίνη Β12 συνιστάται στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε όσες έχουν μειωμένο οξύ του στομάχου.

Βιταμίνη D

Τέλος, η βιταμίνη D βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει το φώσφορο, αλλά και το κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για να έχουμε γερά οστά. Συνεπώς, σε κατάστασης έλλειψής της, το σώμα αντλεί το φώσφορο και το κάλιο που χρειάζεται, από τα κόκαλα για να το διοχετεύσει στο σώμα, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο λεπτά και να προκαλούνται ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…