Μόρα, αν μπορείς μην τρομάξεις…

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Οι επιστήμονες την αποκαλούν υπνική παράλυση ενώ η μυθολογία ως Μόρα, ένα πνεύμα με διαφορετικά πρόσωπα. Η υπνική παράλυση είναι μια δυσάρεστη εμπειρία όπου έχουν βιώσει αρκετοί από μας. Συμβαίνει συνήθως πριν αποκοιμηθούμε (το αναγωγικό στάδιο) ή πριν ξυπνήσουμε (το υπνοπομπικό στάδιο). Ακινητοποιεί όλο μας το σώμα ενώ ο εγκέφαλος είναι ακόμη σε λειτουργία. Μπορεί να διαρκέσει δευτερόλεπτα έως και κάποια λεπτά.

Πρόκειται για μια αβλαβή κατάσταση, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει φόβο και άγχος. Ας αναφέρουμε κάποια καταγεγραμμένα συμπτώματα:

  • Πλήρη ακινητοποίηση.
  • Δυσκολία στην αναπνοή και βάρος στο στήθος. Το σώμα δέχεται μια ανεξήγητη πίεση, παρεμποδίζοντας έτσι το αναπνευστικό σύστημα.
  • Ανικανότητα μετακίνησης ματιών. Το οπτικό πεδίο σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατο.
  • Αίσθηση μιας υπερφυσικής δύναμης στο χώρο. Αρκετοί έχουν την παραίσθηση πως κάτι υπάρχει στον χώρο, σε άλλους εμφανίζεται με μορφή άσχημης γριάς, ή όμορφης κοπέλας, ή νάνου.
  • Περίεργους ήχους ή φωνές, μέσα ή έξω από το δωμάτιο. Κραυγές ακόμη και κάποιους ψιθύρους.
  • Δυσκολία και στην ομιλία. Ακόμη και να θες να φωνάξεις είναι αδύνατο.
  • Έντονος φόβος. Το συναίσθημα που κυριαρχοεί εκείνη την χρονική στιγμή είναι ο τρόμος.

Πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν ότι αιτία για την υπνική παράλυση είναι το αμινοξύ γλυκίνη (glycine) και το GABA. Το “γ-αμινο-βουτυρικό οξύ” (gamma-amino-butyric acid) ή GABA είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής, που εμποδίζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου να πυροδοτούν ανεξέλεγκτα, μειώνοντας τη συχνότητα εκφορτίσεων, “χαλαρώνοντας” έτσι το σώμα και μειώνοντας το άγχος. Οι έρευνες βέβαια δεν έχουν τεκμηριωθεί πλήρως, όσον αφορά τα συμπτώματα για να έχουμε μια πλήρη εικόνα των πραγμάτων.

Ό,τι και να πιστέψει κανείς, το σίγουρο είναι πως αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία. Όπως και σε πολλές καταστάσεις στη ζωή μας, η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Ίσως η γοητεία των πραγμάτων να χάνεται στην προσπάθειά μας να τα ερμηνεύσουμε με τη λογική. Τα συμπεράσματα λοιπόν δικά σας!

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr