Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στην υγεία μας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Είναι ευρέως γνωστό ότι η βιταμίνη D είναι πολύτιμη για την οργανισμό μας και τη σωστή λειτουργία του. Ακόμη, ξέρουμε ότι ο πιο εύκολος τρόπος  για να την αποκτήσουμε είναι να βγούμε στον ήλιο, του οποίου το φως βοηθά τον οργανισμό μας να την συνθέσει. Αν τα επίπεδα βιταμίνης D μας είναι ικανοποιητικά, θα δούμε βελτίωση στην υγεία των μυών και των οστών μας, όπως και φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, θα έχουμε ανεβασμένη διάθεση και μειωμένο στρες, ενώ η παραγωγή των ορμονών θα λειτουργεί σωστά.

Από την άλλη πλευρά, αν υποφέρουμε από έλλειψη της βιταμίνης αυτής, παρουσιάζονται κάποια συμπτώματα, όπως  πόνοι στα οστά, μυϊκή αδυναμία, αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλά και τάσεις κατάθλιψης. Αν η έλλειψη βιταμίνης D αφεθεί ανεξέλεγκτη, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για πολλές παθήσεις.  Συνεπώς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την απαραίτητη αυτή βιταμίνη. Ας ρίξουμε μια ματιά στις παθήσεις που προκαλεί η έλλειψή της.

Άνοια

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Neurology, έδειξε ότι η μέτρια προς σημαντική έλλειψη της βιταμίνης D στους ηλικιωμένους συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο ορισμένων μορφών άνοιας, όπως και η νόσος Αλτσχάιμερ. Βέβαια, οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη τους βασίζεται σε παρατήρηση, συνεπώς δεν υπάρχει εξήγηση των αιτίων. Παράλληλα, γνωρίζουμε πως ένας υγιεινός τρόπος ζωής, μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης D, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο άνοιας μακροπρόθεσμα.

Καρκίνος του προστάτη

Μελέτη του 2014 στο Clinical Cancer Research έδειξε πως πράγματι υπάρχει συσχετισμός χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Όπως και η προηγουμένη, έτσι και αυτή  η μελέτη βασίζεται σε παρατήρηση, συνεπώς δεν έχει αποδειχθεί το εύρημα αυτό σε κλινικό στάδιο.

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στην υγεία μας;

Στυτική δυσλειτουργία

Άλλη μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine το 2014, έδειξε πως οι άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με άνδρες με ήπια στυτική δυσλειτουργία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη βιταμίνης D δεν επιτρέπει στις αρτηρίες να διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί το αίμα σωστά.

Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή εγκεφαλική πάθηση, που συνήθως εμφανίζεται ανάμεσα στις ηλικίες των 16 με 30 ετών. Συμπτώματά της είναι οι παραισθήσεις, ομιλία που δεν βγάζει νόημα, απομάκρυνση από διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και δυσκολίες στην συγκέντρωση. Οι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με σχιζοφρένεια, σύμφωνα με μελέτες του 2014. Φυσικά χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση για να αποδειχθεί η συγκεκριμένη σύνδεση 100%.

Καρδιοπάθεια

Αρκετές επιστημονικές έρευνες  έχουν πραγματοποιηθεί για να αποδείξουν τον συσχετισμό καρδιοπάθειας και έλλειψης βιταμίνης D. Αυτό που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποδείξουν οι επιστήμονες,  είναι αν και κατά πόσο τα συμπληρώματά της βιταμίνης αυτής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Σε γενικές γραμμές,  ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας είναι να προσέχετε το βάρος σας, να γυμνάζεστε τακτικά, και να συμπεριλαμβάνετε άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…